Jak zrobić placki tortilli? Co jeszcze warto wiedzieć?
Tortilla to pszenny placek, który przygotowuje się smażąc na płaskiej patelni. Jest popularna w różnych krajach i znana pod wieloma nazwami. Placek ten ma niezwykle uniwersalne zastosowanie w kuchni. Zwykle używa się go do tworzenia dań wytrawnych, jednak czasami towarzyszy również słodkim dodatkom. Zwykle przygotowywana jest z mąki pszennej, w niektórych rejonach także z kukurydzianej. Tradycyjnie tortilla przygotowywana jest z kukurydzy, była podstawowym elementem diety starożytnych Majów, a potem Azteków. Obecnie jej popularność rozrosła się na cały świat i bez problemu można dostać ją w wielu sklepach. Choć dziś tortilla, jako danie popularne na całym świecie, produkowana jest przede wszystkim w fabrykach, tradycyjny sposób wyrobu wciąż jest kultywowany, a indiańskie kobiety przekazują sobie jego tajniki z pokolenia na pokolenie. Warto więc również samodzielnie przygotować je w domu, gdyż wbrew pozorom jest to łatwe i przyjemne zajęcie.
Domowa tortilla to doskonały dodatek do dań. Jednak wiele osób zastanawia się jak zrobić placki tortilli w domu. Oto prosty przepis:
- Przygotować mąkę (400g) i olej (50g).
- Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wodę (0,5 szklanki ciepłej wody) i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj olej i zagnieć ciasto.
- Odstaw ciasto na 20 minut przykryte folią.
- Podziel ciasto na 10 - 12 kawałków - formując kulki wielkości orzecha włoskiego i każdy cienko rozwałkuj.
- Suchą, płaską patelnię dobrze nagrzej.
- Placki podgrzewaj na patelni, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki.
- Gotowe placki układaj na talerzu.
Czasami do przygotowania tortilli używa się również proszku do pieczenia lub sody, jednak nie jest to konieczne. Ciasto nie musi bowiem wyrastać. Dodatkowo, bez dodatku proszku jego smak jest nieco delikatniejszy. Do przepisy zwykle używa się oczyszczonej mąki pszennej, jednak ze względu na samodzielne wykonanie, można przepis nieco modyfikować. Zamiast mąki pszennej można użyć żytniej, czy owsianej. Da się też wykorzystać nieco wyższy typ. Osoby, które nie mogą jeść glutenu mogą również wykorzystać specjalną mieszankę do wyrobu chleba bezgluetnowego. Dzięki temu ma się pewność, że ciasto nie rozpadnie się.
Przepis na placki tortilli jest naprawdę prosty, dzięki czemu stanowi dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy. Wiele osób wciąż kupuje gotowe, sklepowe placki, ze względu na lęk, że przygotowanie domowej tortilli będzie długie i pracochłonne. Jednak samo przygotowanie ich w domu jest szybkie i niezwykle proste.
Tortilla to doskonały pomysł na wspaniały dodatek, który można używać na wiele sposobów. Można z niej zrobić domowe wrapy, pyszne roladki, czy najlepsze burrito.
Teraz, gdy już wiesz jak zrobić ciasto na wrapy, inaczej zwane tortillą, koniecznie musisz wypróbować przepisów z nimi. Można ich używać do tworzenia zdrowych roladek które smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Inną opcją jest używanie tortilli jako dodatku do płynnych dań, które można za jej pomocą zjadać. Jest to popularny zwyczaj zwłaszcza w krajach azjatyckich.