Jak zrobić pizzę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Najbardziej rozpowszechnione danie kuchni włoskiej znane na całym Świecie najczęściej występujące w formie drożdżowego placka z ulubionymi indywidualnymi dodatkami, o czym mowa? Oczywiście o niczym innym jak o pizzy. Danie to z czasem zyskało na popularności nie tylko na terenie całych Włoch, ale tez na całym Świecie. Tradycyjna pizza przyrządzana jest na drożdżowym placku i zawiera tylko sos pomidorowy, starty ser, którym najczęściej jest mozzarella i zioła. Wypiekana w tradycyjnym kamiennym piecu. Pizza znana jest jednak od dawna, dlatego z czasem doczekała się wielu modyfikacji. Domowa pizza może zawierać Twoje ulubione dodatki. Samodzielnie możesz decydować o tym, na jakim spodzie zjesz pizzę, jaki ser i jaki rodzaj ziół będzie ona zawierała. Rodzaj dodatków i ciasta oraz sposób jej wypiekania zależy od regionu, w którym jest przyrządzana. Tradycyjna wersja pizzy pochodzi z Neapolu, tradycjonaliści twierdzą, że charakterystyczne puszyste, grube brzegi pizzy i cienkie ciasto z dodatkiem sosu na bazie pomidorów pelatti i mozzarella di bufalo to klucz do sukcesu każdego placka. Jednak tyle ile państw na Świecie tyle różnych modyfikacji. Amerykanie postawili na grube, miękkie ciasto z mnóstwem składników gdzie króluje ser.
Kluczem do najlepszy pizzy jest jej podstawa, czyli ciasto.
Zatem, jak zrobić ciasto? Poznaj mój sprawdzony i prosty przepis. Potrzebujesz takie składniki jak: mąka, drożdże, cukier, mleko lub woda, oliwa z oliwek i sól.
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie 150 ml, dodaj 2 łyżki mąki.
- Wymieszaj z odrobiną cukru, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Dodaj szklankę mąki, szczyptę soli i wymieszaj całość.
- Wlej łyżkę oliwy i wyrób ciasto, odstaw na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto i przygotuj pizzę.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Dodatkowo możesz przygotować ją bez drożdży, na patelni, będzie ona nieco przypominać naleśnik, ale będzie równie pyszna.
Nasz szybki i łatwy spód do pizzy jest gotowy, jakie będzie zawierał dodatki, zadecyduj samodzielnie. Możesz postawić na pieczarki, szynkę i ser. Nie zapominaj o podstawie, czyli – sos pomidorowy.
To powszechnie znane danie kuchni włoskiej sprawdzi się jako pomysł na romantyczny obiad we dwójkę, rodzinną kolację w domu z dziećmi, ale także jako domową wersję fast food.
Zapewniam Cię, że z przepisu na moje ciasto skorzystasz nie jeden raz.