Jak zrobić pieczeń rzymską? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak zrobić pieczeń rzymską? Oto niezwykle prosty przepis na pieczeń rzymską:
- Mięso mielone przełóż do dużej miski. Dodaj do niego mąkę (około 2 łyżki), ulubione przyprawy (sprawdzi się: gałka muszkatołowa, kminek, tymianek, estragon) i jajko. Dokładnie wymieszaj.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż w niej mięso.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
- Mięso ostudź i pokrój w plastry. Podawaj w sosie na ciepło lub na kanapkach na zimno.
Pieczeń rzymska to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na ciepło, jak i zimno. Jest uniwersalna, smakuje wspaniale na kanapkach, jak i z ziemniakami. Teraz gdy już wiesz, jak się robi ją w domu, możesz sięgać po to smaczne danie, które doskonale urozmaici Twoje codzienne menu. Pieczeń to pomysł na danie z mięsa mielonego. Zwykle wykorzystuje się je tylko do kotletów, warto to jednak zmienić. Jak upiec ją najlepiej? Do pieczenia doskonale sprawdza się forma keksówka. Możesz użyć formy silikonowej lub metalowej, sprawdzą się również jednorazowe foremki, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Domowa pieczeń to najlepsza, a przy tym szybka opcja na mięso na imprezę. Nie musisz przygotowywać szynek, czy innych wędlin, prosty klops załatwi sprawę. Upieczesz go w piekarniku w 1 godzinę, bez wcześniejszego marynowania, czy peklowania. Co zdecydowanie skraca czas przygotowania.
Ta receptura pozwoli ci przygotować we własnym domu kotlety bardzo zdrowe i lekkostrawne. Choć całość może wydawać się zbyt banalna i ze względu na delikatną obróbkę termiczną — mdła, to nie jest to prawda. Mięso drobiowe, którego używa się w tym przepisie, jest naprawdę zdrowe. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość posiłku. Mięso drobiowe w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad. Ten pyszny przepis, to również dobry sposób na obiad w kilka chwil. By go dobrze zbilansować wystarczy tylko dodać do niego źródło węglowodanów złożonych, np. ryż czy ziemniaki, a także świeże warzywa. Ten klops jest nie tylko pyszny, ale również dobry dla zdrowia. Jest tak smaczny, że znika z talerza w mgnieniu oka. To opcja bardzo zdrowa, ze względu na obróbkę termiczną i idealna na każdej diecie. Całość bazuje na mięsie drobiowym. Jednak przepis sprawdzi się również w przypadku mięsa wołowego i wieprzowego. Można w nim wyczuć nutę śródziemnomorskiego klimatu. To za sprawą przepysznych ziół - użyj bazylii, tymianku, oregano, czy estragonu, by doskonale wzbogacić mięso. Dzięki temu zyskasz doskonały smak, a przy tym wesprzesz swój organizm w procesie trawienia. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie.