Jak zrobić pieczarki na obiad? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pieczarki to rodzaj grzybów z rodziny pieczarkowatych. Są to najbardziej popularne grzyby w kuchni polskiej. Możemy wyróżnić 3 rodzaje pieczarek: białe, brązowe oraz portobello. Pieczarki to grzyby chętnie wykorzystywane w kuchni do przygotowania wielu ciekawych potraw. W dalszej części dowiesz się co zrobić z pieczarek na pyszny obiad. Pieczarki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
A więc jak zrobić pieczarki na obiad? Pieczarki posiadają wiele zastosowań w kuchni, możemy wykorzystać je do przygotowania pysznych sosów, zup czy farszów. Farsz z pieczarek możemy podać w naleśnikach, pierogach lub krokietach. Dodatkowo pieczarki wykorzystywane są do przygotowania gołąbków. Pieczarki nadają się również do faszerowania i pieczenia ich w piekarniku. Grzyby stanowią dodatek gulaszy lub są podawane w formie grillowanej jako dodatek do dań. Pyszny sos pieczarkowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu lub mięsa pieczonego.
A jak przygotować sos pieczarkowy? Przygotuj pieczarki, cebulę, czosnek, śmietankę 30%, olej rzepakowy, masło, sól oraz pieprz. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki lub w ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę oraz czosnek, następnie dodaj pieczarki i smaż przez około 5 minut, aby woda z pieczarek odparowała. Smażone grzyby oraz warzywa dopraw solą, dodaj masło i smaż kolejne 3 minuty. Po tym czasie wlej śmietankę, dopraw do smaku pieprzem oraz solą i odparuj sos do odpowiedniej gęstości. Gotowy sos podawaj na ciepło.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Odpowiednia podaż żelaza jest szczególnie ważna w diecie osób chorujących na anemię - lepiej wchłaniane jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
Podsumowując: wiesz już, co można zrobić z pieczarek na pyszny obiad. Pieczarki świetnie sprawdzą się, aby przygotować obiad na szybko. Sos pieczarkowy warto wykorzystać jako dodatek do ugotowanego makaronu - przygotujesz w ten sposób bardzo szybki obiad. Aby wzbogacić danie w białko możesz do sosu dodać pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka. Dania przygotowywane z dodatkiem pieczarek stanowią doskonały pomysł na smaczne obiady. Pyszne dania z dodatkiem pieczarek są dobre bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej podawać je na ciepło. Pieczarki to niskokaloryczne grzyby, które posiadają sporo wartości odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.