Jak zrobić pesto z bazylii? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się jak zrobić pesto z bazylii? Do jego stworzenia potrzebujesz kilku składników: najważniejszym jest oczywiście bazylia, parmezan, czosnek, oliwę i orzeszki pinii. Oto sprawdzony przepis:
- Bazylię umyj i przełóż do pojemnika blendera. Zalej ją oliwą, dodaj ząbki czosnku.
- Do całości dodaj również posiekane lekko orzeszki. Kontynuuj blendowanie.
- Ser zetrzyj na tarce i dodaj do pozostałych składników. Całość zblenduj na gładką masę i dopraw solą i pieprzem.
Jeśli potrzebujesz pomysłu na wykorzystanie tego wspaniałego dodatku, koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na pesto z bazylii oraz dania z nim. Gdy wiesz już jak się robi domowe pesto, możesz sięgnąć po ten ciekawy dodatek a co dzień. Co prawda najlepsze jest to przygotowane na świeżo, jednak możesz też włożyć je do słoiczka i przechowywać je w lodówce.
Domowe pesto jest szybkie, pyszne i dobre dla zdrowia. To stworzone w domu nie ma bowiem żadnych konserwantów, ale również ma mniejszą zawartość soli. Dzięki temu całość jest znacznie bardziej korzystna dla zdrowia. Wszystkie składniki, których używamy, zwykle są najlepszej jakości. Głównym składnikiem pesto jest bazylia, która stymuluje pracę układu pokarmowego. Poprawia trawienie i pobudza produkcję soku żołądkowego, przez co jest przydatna w przypadku wzdęć czy niestrawności. Pesto to źródło witaminy K, warunkującej prawidłowe krzepnięcie krwi oraz uczestniczącej w metabolizmie tkanki kostnej.
Pesto jest włoskim sposobem na pyszną pastę. Zwykle robi się je z bazylii, jednak nie jest to konieczne. Możesz użyć również innych składników na przykład rukoli, jarmużu, czy szpinaku. Dzięki temu za każdym razem będzie smakować zupełnie inaczej. Bazylię lub inne zielone składniki łączy się w nim z oliwą, serem i z orzeszkami. Całość miksuje się blenderem na gładką masę. Tak, by powstała gładka masa, która doskonale sprawdza się podgrzana, ale też zimna. Pesto narodziło się Ligurii, ojczyźnie aromatycznych ziół, gdzie ich użycie to pochodząca ze średniowiecznej kuchni tradycja. Pesto bazyliowe, znane także jako pesto alla genovese, powstało we Włoszech. Chociaż może się wydawać przepisem znanym od lat, zaczęto je tworzyć stosunkowo niedawno, bo w połowie XIX wieku. Znawcy kulinarnej sztuki nie wykluczają, że pierwowzór gęstej pasty mógł być produkowany już w starożytności. Słowo "pesto" pochodzi od wyrazu "pesta", które oznacza ucieranie, miażdżenie. Odnosi się ono do pierwotnego sposobu przygotowywania tej pasty. Kiedyś nie używano do jej stworzenia blendera, gdyż nie były one znane, dawniej wszystkie składniki były ucierane. Tradycyjną masę wyrabiano w kamiennym moździerzu, miażdżąc je i rozgniatając kolistymi ruchami.
Pesto możemy używać jako dodatek do makaronu, jednak nie jest to jedyna opcja na jego wykorzystanie. Może być dodatkiem do pizzy, lasagni, risotto, roladek z piersi z kurczaka czy indyka. Stanowi również dobry dodatek do grillowanych mięs lub warzyw. Możesz używać pesto jako dodatek do roladek z tortilli i wrapów. Będzie doskonałym dodatkiem także do kanapek, grzanek i tostów.