Jak zrobić pastę z makreli? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak zrobić pastę z makreli? To niezwykle proste sposób na dodatek do kanapek. Oto najprostszy przepis na pastę z makreli:
- Jajko ugotuj w rondelku na twardo. Przestudź je i obierz. Całość pokrój bardzo drobno.
- Makrelę (pół sztuki) obierz ze skóry i ości. Całość rozdrobnij widelcem, sprawdzając, czy nie zostały pozostałości ości. Rybę połącz z jajkiem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj łyżkę majonezy i łyżeczkę musztardy.
- Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Szukasz inspiracji na to jak się robi i z czym podawać pastę z makreli? Koniecznie sięgnij do wyróżnionych inspiracji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na ten smaczny dodatek do kanapek. Domowa pasta z makreli doskonale sprawdza się chleba. Ze względu na duży udział wędzonej ryby ma naprawdę wspaniały smak, który dobrze komponuje się z jajkiem, majonezem, ale również szczypiorkiem. Ta pasta stanowi doskonały sposób na naprawdę łatwe wykorzystanie ryby na co dzień. Możesz zjadać ją na kolację, ale sprawdzi się również na śniadanie. To opcja, która wprost przepełniona jest białkiem, które pochodzi zarówno z makreli wędzonej, jak i jajka. Do całości możesz dodać również twaróg, jeśli chcesz wzbogacić kompozycję smakową i dodaj jeszcze więcej białka. Pasta jest pyszna, ale też dobra dla zdrowia. Wszystkie składniki, które zawiera, są bowiem niezwykle zdrowe. Całość nie jest zbyt kaloryczna, a ryby jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wspierają zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego. W tej paście świetnie sprawdzi się makrela wędzona, ze względu na swój pyszny, dymny smak. Ta ryba idealnie łączy się z ostrą musztardą i łagodnym jajkiem tworząc wspaniałą całość, która idealnie komponuje się z pieczywem. To dobry wybór dla osób na diecie, gdyż całość jest bardzo smaczna i ostra, a przy tym naprawdę sycąca. Pastę warto wzbogacić szczypiorkiem, który jeszcze bardziej podkręca jej smak i sprawia, że całość pięknie się prezentuje. Pastę warto połączyć z jajkiem, które nie tylko dodaje jej lepszego smaku, ale również wzbogaca całość o wiele składników odżywczych. Sprawia również, że całość ma lepszą konsystencję i lepiej się rozsmarowuje. Najlepiej wykorzystać jajka z wolnego wybiegu, które oprócz lepszego smaku charakteryzują się większą zawartością korzystnych kwasów tłuszczowych.
Makrela to ryba, która bezsprzecznie powinna częściej gościć w menu. To wspaniale źródło wielu cennych składników. Jest ona przede wszystkim źródłem selenu. W 100 g makreli wędzonej znajduje się aż 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Selen odpowiada za poprawną pracę tarczycy, ale też wspomaga układ odpornościowy. Ponadto może hamować rozwój niektórych nowotworów. Ponadto jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także fosforu, potasu, magnezu i witamin A, D i z grupy B. Jeśli zdecydujemy się na kupno makreli, wybierajmy makrelę atlantycką o niewielkich rozmiarach. Większe ryby kumulują więcej rtęci. Makrela doskonale sprawdza się w domowych pastach, które można zjadać na kanapkach, czy w smacznych wrapach.