Jak zrobić pastę z awokado? Co jeszcze warto wiedzieć?
Awokado, zwane także smaczliwką wdzięczną, to jeden z bardziej kalorycznych owoców – 100 g produktu zawiera aż 160 kcal. Awokado jest owocem dość egzotycznym, jednak warto włączyć go do swojego menu. To dlatego, że jest niezwykle zdrowe. Awokado jest bogatym źródłem wielu witamin. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Awokado to owoc, który można zjadać zarówno na zimno, jak i po obróbce termicznej. Jednak najpopularniejsza wersja to ta "na zimno", jest nie tylko prosty, ale pozwala na użycie awokado na szybko.
Awokado to owoc, który doskonale sprawdza się w wytrawnych pastach. Oczywiście najlepsza pasta to ta domowa. A więc jak zrobić pastę z awokado? Oto sprawdzony przepis:
- Owoc należy obrać, wyciągnąć pestkę i wydrążyć. Pamiętaj, by użyć dojrzałego awokado.
- Przełóż awokado do małej miseczki i rozgnieć je widelcem.
- Dopraw awokado do smaku. Najlepiej sprawdzi się: rozgnieciony czosnek, kolendra, sól, pieprz i chili. Możesz również dodać nieco soku z cytryny - to zapobiega ciemnieniu owocu.
- Do awokado dodaj jakieś źródło białka - 1 łyżeczkę serka śmietankowego, ugotowane na twardo i rozgniecione jajko, rozgniecioną makrelę. Wszystko zależy od Twoich preferencji.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Pastę podawaj na kanapkach lub tostach z dużą ilością świeżej kolendry i szczypiorku.
To naprawdę zdrowa i pyszna alternatywa dla wszystkich smarowideł do kanapek.
Czy warto jeść awokado? Oczywiście, że tak! Dodanie awokado do codziennej diety może pomóc w zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu zdrowego trawienia. Dzieje się to za sprawą zawartego w owocu błonnika — połówka awokado zawiera bowiem około 6-7 g błonnika. Dla większości ludzi pół do dwóch awokado dziennie to świetny pomysł na dietę bogatą w składniki odżywcze.
Wiele osób obawia się kupna awokado, ze względu na jego smak. Krąży wiele plotek na temat tego jak określić jego aromat. A więc jak smakuje awokado? To owoc o bardzo delikatnym, nieco tłustym smaku. Smak awokado raczej ciężko określić. Bez przypraw ma zwykle mało wyrazu. Dlatego niezwykle ważne jest jego odpowiednie przyprawienie. Bez tego pasta będzie mdła i nijaka. Niezwykle ważne jest również prawidłowe wybranie owocu jeszcze w sklepie. Nie warto kupować owoców zbyt twardych. Delikatnie przyciśnij skórkę palcami – dojrzałe awokado jest miękkie i sprężyste, a po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu. Twarde awokado będzie twarde i wpłynie negatywnie na smak pasty, dlatego wybieraj tylko te miękkie.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi pyszną pastę z awokado, możesz sięgać po nią na co dzień. To oczywiście nie jedyny sposób na to jak przygotować awokado. Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji na przepis na pastę z awokado, koniecznie sprawdź przygotowane w tym wpisie inspiracje. Domowa pasta z awokado sprawdzi się nie tylko na kanapkach, ale również w domowych wrapach, tostach, czy roladkach z tortilli. To również dobra opcja do faszerowania jajek.