Jak zrobić pastę jajeczną? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jajko kurze to jeden z najpowszechniej stosowanych dodatków. Jest używany nie tylko jako główny składnik dania, ale również sposób na doskonałe połączenie pozostałych produktów np. podczas tworzenia ciasta. Jajka dostarczają również naprawdę sporo cennych składników. Jajko ważące 56 g dostarcza aż 7,03 g białka. Co ciekawe, żółtka zawierają więcej białek niż białka jaj kurzych. Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Zjedzone rano jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień. Według naukowców jedno jajko dziennie jest bezpieczne. Dopiero przekraczanie tej porcji może być związane z ryzykiem podniesienia poziomu złego cholesterolu we krwi.
Jajka można spożywać w różnych konfiguracjach. Zwykle sięga się po te:
- gotowane na miękko,
- gotowane na twardo,
- sadzone.
- po benedyktyńsku,
- po turecku.
Pastę do kanapek robi się z gotowanych jajek. Co ważne jajka muszą być ugotowane na twardo. To znaczy, że żółtko nie powinno być płynne. To uniemożliwi przygotowanie pasty. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować jajko na twardo, tutaj znajdziesz odpowiedź. Jajko należy wsadzić do rondelka z zimną wodą. Garnek powinien być na tyle duży, by pomieścić na dnie jajka ułożone jedno obok drugiego. Od momentu aż woda zacznie się gotować, jajko potrzebuje od 8 do 10 minut. Po tym czasie odlej wrzątek, a jajko przelej szybko zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Zrobienie domowej pasty jajecznej jest niezwykle proste. Potrzebujesz tylko:
- ugotowanych na twardo jajek,
- majonezu,
- szczypty soli.
Do pasty możesz dodać również według uznania: szczypiorek, chrzan, pieprz, bazylię, czosnek, rzodkiewki.
A więc jak zrobić pastę jajeczną?
- Jajka przełóż do miseczki i rozdrobnij je za pomocą widelca.
- Dodaj majonez i szczyptę soli.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Jeśli chcesz, pastę możesz wzbogacić o dodatki, które lubisz i zblendować całość.
Pastę możesz podawać na kanapkach, faszerować nią jajka lub użyć do roladek na zimno. Najlepiej pastę podawać ze szczypiorkiem, to dodatek, który niezwykle pasuje do gotowanych jajek. Szczypiorek jest ostry i wspaniale podkreśla smak jajek. Osoby na diecie mogą wymienić majonez na ten o obniżonej zawartości tłuszczu, a przy tym niższej kaloryczności, albo połowę ilości zamienić na jogurt naturalny, warto pamiętać, by sięgać po opcję gęstą. Taka wersja jest równie sycąca, nadaje odpowiedniej konsystencji, ale również dostarcza sporo białka, co ważne podczas diety redukcyjnej.
Idealny przepis na pastę jajeczną to taki z którego powstaje pyszna, domowa, łatwa, ale również szybka pasta. Pomysły na taką pastę znajdziesz w sugerowanych propozycjach na tej stronie. Na pewno przypadną Ci do gustu. Pasta jajeczna idealnie sprawdza się do kanapek na śniadanie, czy kolację. Ze względu na dużą ilość możliwych kombinacji wspaniale sprawdzi się na co dzień, gdyż nigdy się nie nudzi. To dobra opcja również dla dzieci, gdyż jest niezwykle sycąca i odżywcza.