Jak zrobić parówki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Parówki to wędliny drobno mielone przygotowywane głównie z mięsa, tłuszczu, wody oraz przypraw. Aby wyprodukować parówki mięso mieli się na gładką masę, następnie dodaje się pozostałe składniki i powstałym farszem wypełnia się osłonki. Następnie parówki poddawane są obróbce termicznej i pakowane się w opakowania zbiorcze. W dalszej części dowiesz się jak ugotować parówki oraz co zrobić z parówek. Przepisy na dania z parówek są bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Parówki dostępne są w większości sklepów spożywczych, jednak warto sprawdzać ich skład.
A więc jak zrobić parówki i do czego je wykorzystać? Parówki najczęściej podawane są w postaci hot-doga, jednak można ja także upiec w cieście (np. francuskim lub drożdżowym). Parówki można również ugotować i podać na śniadanie lub na kolację dla dzieci i dorosłych. Parówki gotowane warto podać z dodatkiem pieczywa posmarowanego masłem, musztardy lub ketchupu. Aby podnieść wartość odżywczą potrawy z parówkami warto wykorzystać świeże, sezonowe warzywa. Parówki możesz podać również z sosem pomidorowym oraz serem jako nadzienie do naleśników. Z ich dodatkiem możesz przygotować także leczo (kiełbasę wystarczy zastąpić parówkami). Parówki świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zapiekanek makaronowych.
A więc jak ugotować parówki? Na początek parówki wyciągnij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Następnie przygotuj garnek odpowiedniej wielkości, wlej do niego wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika pod garnkiem. Następnie przygotuj parówki - te które mają osłonki, należy z nich obrać. Przygotowane parówki włóż do wrzącej wody i gotuj. Czas gotowania parówek wynosi nie więcej jak 5 minut. Po tym czasie parówki wyciągnij na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Parówki to wysoko przetworzone produkty mięsne, które zaliczamy do wędlin. Parówki są wysokokaloryczne i w większości przypadków nie posiadają wartości odżywczych. Jednak nie można generalizować - bowiem wartość odżywczą parówek zależy od jakości oraz rodzaju użytego mięsa. Na rynku polskim możemy kupić parówki drobiowe, wieprzowe lub drobiowo-wieprzowe. Warto wybierać wysokiej jakości parówki wieprzowe, które zawierają około 94% mięsa z szynki oraz wysokiej jakości parówki drobiowe, które w 93% składają się z mięsa drobiowego. Parówki zawierają również sporo soli - w 100 gramach produktu znajduje się aż 2 gramy soli. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne dopuszczalne spożycie soli dla osoby dorosłej wynosi 5 gram.
Podsumowując: wiesz, jak przyrządzić parówki na smaczne i szybkie śniadanie, obiad oraz kolację. Przed zakupem warto upewnić się co do składu produktu. Najlepiej wybrać parówki, które mają dużą zawartość mięsa oraz niską zawartość tłuszczu, konserwantów, a także wypełniaczy. Unikaj zakupu parówek, które wykonane są z mięsa oddzielonego mechanicznie. Najlepsze parówki to te z wysoką zawartością mięsa oraz niską zawartością tłuszczów, oraz konserwantów. Pyszne parówki warto podać ze świeżymi warzywami, aby podnieść wartość odżywczą całego posiłku. Dania przygotowane z dodatkiem parówek są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.