Jak zrobić panierkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Panierka to doskonały dodatek do dań, choć głównie mięs i ryb. Wpływa na ich chrupkość i ciekawy smak. Zastanawiasz się jak zrobić panierkę doskonałą? Koniecznie wypróbuj te porady:
- Tradycyjna panierka bazuje na bułce tartej i jajku, nie musi jednak tak być. Możesz zamienić bułkę tartą na inne dodatki, np. panko, mąkę z ciecierzycy, płatki owsiane, czy otręby.
- jeśli chcesz, by mięso dobrze trzymało panierkę, przed panierowaniem obtocz kawałki mięsa w mące ziemniaczanej.
- Do rozkłóconego jajka możesz dodać odrobinę mleka, by mięso było bardziej delikatne.
- Do panierki możesz dodać przyprawy - dzięki temu uzyskasz mięso o większej ostrości.
- Jeśli chcesz, by mięso było lepiej zapanierowane, możesz powtórzyć całą czynność panierowania dwukrotnie.
Panierka to doskonały pomysł na urozmaicenie każdego kawałka mięsa. Przepis na panierkę jest niezwykle prosty - potrzebujesz tylko dwóch składników: jajka i bułki tartej. A więc jak się robi prostą panierkę? Sprawdzony przepis: Najpierw musisz wbić jajko na talerzyk i rozkłócić je widelcem. Powinna powstać zwarta masa, która będzie dobrze przylegała do mięsa. Żółtko powinno bardzo dobrze pomieszać się z białkiem. W osobnym naczyniu najlepiej talerzyku rozsyp bułkę tartą. Mięso lub rybę wymocz najpierw w jajku, a dopiero później w bułce tartej. Jeśli chcesz osiągnąć lepsze efekty, cały proces możesz powtórzyć kilka razy.
Panierka nie jest trudnym do przygotowania w domu składnikiem. Jednak wiele osób sięga po tę sklepową. Warto to jednak zmienić. Ta domowa jest smaczniejsza, ale również zdrowsza. W dodatku możesz się wykazać większą kreatywnością w kuchni, przygotowując swoją własną. Warto wiedzieć, że do panierowania nadaje się nie tylko bułka tarta, choć jest to opcja najczęściej wykorzystywana. Można też sięgnąć po orzechy, czy wiórki kokosowe. Wszystko zależy od tego, jakie produkty chcemy panierować. Do kurczaka doskonale nadają się na przykład płatki kukurydziane. Do ryby możesz użyć pysznego ciasta naleśnikowego. Do mięsa czerwonego dobrą panierką są otręby, czy płatki owsiane. Teraz gdy już wiesz, z czego zrobić panierkę możesz sięgać po ciekawe opcje na co dzień w swojej kuchni.
Panierka, choć bardzo łatwa w przygotowaniu, często nie spełnia naszych oczekiwań. Jest miękka, nie trzyma się mięsa, a także jest zbyt rzadka. To sprawia, że dania z jej dodatkiem nie są już tak apetyczne, jak powinny być. Wystarczy jednak tylko kilka chwil, by naprawić te błędy i stworzyć smaczną, a przy okazji idealną panierkę. Choć zwykle używa się jej do mięs, panierka sprawdza się również w innych sytuacjach:
- do panierowania smażonego sera - idealnie komponuje się z frytkami,
- do wzbogacenia kotlecików warzywnych - sprawia, że trzymają się one w jednym kawałku,
- do wzmacniania aromatu ryby - niekoniecznie tylko w "fish and chips".
Tradycyjna panierka składa się tak naprawdę z jednego składnika - bułki tartej. Jednak ten jeden składnik jest znaczący. Od grubości zmielenia, czy jej chrupkości zależy naprawdę wiele. Jeśli chcesz, by Twoje mięso było naprawdę chrupiące, wybierz bułkę tartą w grubych kawałkach.