Jak zrobić owsiankę na mleku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie masz pomysł na szybkie i proste śniadanie, które doda Ci energii do następnego posiłku?
Koniecznie dowiedz się jak zrobić owsiankę na mleku z owocami i ile czasu gotować, aby była idealna.
Owsianka to świetny pomysł na pyszne, pełnowartościowe i dobrze zbilansowane śniadanie. Głównym składnikiem są płatki owsiane, które dają poczucie sytości na długi czas. Przygotuj owsiankę z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Zatem jak ugotować płatki na mleku? Ile minut to powinno trwać?
W pierwszej kolejności musisz zaopatrzyć się w płatki owsiane, mleko lub napój roślinny i dowolne owoce, zachęcam, aby skorzystać z ogólnodostępnych o danej porze roku, czyli owoców sezonowych. Skoro mamy składniki, wystarczy, że:
- Do garnka wlejesz 1/2 szklanki mleka.
- Następnie wsyp 5 łyżek płatków owsianych.
- Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
- Pod koniec dodaj owoce, mogą to być maliny lub drobno pokrojone jabłko.
- Przełóż owsiankę do miski, posyp posiekanymi orzechami. Owsianka dobrze smakuje też z rodzynkami.
Polecam, aby skorzystać z płatków owsianych górskich są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Pomimo że owies słynie jako bezglutenowe ziarno, nie do końca tak jest. Bardzo często ziarno to jest zanieczyszczone w procesie technologicznym dlatego, jeśli cierpisz na celiakię lub choroby glutenozależne wybieraj płatki owsiane z symbolem przekreślonego kłosa.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem naszej owsianki, dostarczą nam wielu cennych składników do naszego organizmu.
Owsiankę śmiało możesz przygotować z dodatkiem miodu. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Owsiankę możesz przygotować na mleku, wodzie lub napoju roślinnym. Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny Twoja smaczna owsianka będzie bardzo treściwa i da Ci energię na długie godziny.
Śniadanie z płatkami owsianymi będzie dobre dla dorosłych i dla dzieci, szczególnie przed szkołą. Owsianka to szybka i łatwa alternatywa stałego posiłku.
Jeśli jednak cierpisz na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, nie gotuj płatków na mleku ani napoju roślinnym, lepiej zalej płatki gorącą wodą, poczekaj, aż napęcznieją i podawaj je z jogurtem oraz ulubionymi owocami. Taka wersja będzie równie pełnowartościowa.
Dokładnie jak zrobić owsiankę ze śliwkami przedstawiam nieco niżej, poznaj mój prosty przepis. Skoro już znasz przepis na owsiankę i wiesz, jak ugotować oraz ile minut to zajmuje, koniecznie przygotuj ją na śniadanie. Będzie to idealny pomysł nie tylko na posiłek dla dorosłych, ale też dla dzieci.