Jak zrobić oscypka?

Oscypek to jeden z najbardziej znanych polskich serów. Jak zrobić oscypka w domu?
- Będziesz potrzebować mleka, podpuszczki i soli.
- Mleko (ok. 6 litrów) przelej do miski i zostaw na noc, następnie zbierz śmietankę.
- Do szklanki wlej ciepłą wodę i dodaj podpuszczkę. Całość wymieszaj i dodaj do podgrzanego mleka. Odłóż na 1 h.
- Gdy powstanie skrzep odlej z niego serwatkę. Ze skrzepu uformuj na sitku, przy pomocy łyżki i wrzątku zbitą kulkę. Odciśnij z niej nadmiar wody i uformuj walec.
- Oscypki wrzuć do 2 l solanki i trzymaj przez 12 h w lodówce.
- Następnie osusz je przez 4 h.
- Oscypki przełóż do siatki i wędź przez 3-4 h w temperaturze 40-45 stopni.
- Tak przygotowane oscypki przetrzymuj w lodówce.