Jak zrobić oscypka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Oscypek to twardy, wędzony, owczy ser wytwarzany głównie na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka, czasem z niewielką domieszką mleka krowiego. Produkuje się go w okresie od maja do września. Swoją nazwę zawdzięcza "szczypaniu". Jest to jeden z etapów produkcji, polegający na rozdrabnianiu sera w celu pozbycia się serwatki. Oscypek przywędrował na polskie ziemie wraz z wędrującymi wzdłuż całych Karpat pasterzami wołoskimi. To właśnie oni zaadaptowali u nas stada owiec oraz całą bacowską kulturę – zaczynając od sposobów wypasania owiec, przez organizację bacówek, aż po opracowanie receptur na wyroby z mleka owczego. Pierwsze wzmianki o produkcji wędzonego lekko słonawego serka pochodzą aż z XV wieku. Natomiast dokładny opis, jak oscypek wytwarzać znana jest od w 1748 roku. Ta pierwotna receptura nie zmieniła się do dziś. Od 14 lutego 2008 r. oscypek jest zarejestrowany jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Może być wytwarzany tylko przez specjalne gospodarstwa, które posiadają odpowiedni certyfikat. Oscypek od dawna jest wspaniałym symbolem polskich gór. To właśnie tam najczęściej można dostać go na przeróżnych straganach. Przyciąga wielu turystów, ze względu na wspaniały smak, ale również dzięki ciekawej fakturze i pięknemu wyglądowi. Wiele osób zastanawia się jednak - jak zrobić oscypka w domu?
- Będziesz potrzebować mleka, podpuszczki i soli.
- Mleko (ok. 6 litrów) przelej do miski i zostaw na noc, następnie zbierz śmietankę.
- Do szklanki wlej ciepłą wodę i dodaj podpuszczkę. Całość wymieszaj i dodaj do podgrzanego mleka. Odłóż na 1 h.
- Gdy powstanie skrzep odlej z niego serwatkę. Ze skrzepu uformuj na sitku, przy pomocy łyżki i wrzątku zbitą kulkę. Odciśnij z niej nadmiar wody i uformuj walec.
- Oscypki wrzuć do 2 l solanki i trzymaj przez 12 h w lodówce.
- Następnie osusz je przez 4 h.
- Oscypki przełóż do siatki i wędź przez 3-4 h w temperaturze 40-45 stopni.
- Tak przygotowane oscypki przetrzymuj w lodówce.
Należy pamiętać, że ser tak przygotowany, tylko przypomina oscypki, jednak wcale nim nie jest. Prawdziwe oscypki robione są bowiem z mleka owczego. W przypadku domowych serów robi się je z krowiego mleka. Choć oczywiście smakują nieco inaczej, to wciąż zachwycają swoim słonym aromatem, czy domieszką wędzenia. Przepis na oscypki domowe jest doskonałym sposobem na próbę odwzorowania tego tradycyjnego przysmaku. Choć całość nie smakuje może jak z podhalańskich targów, wciąż przypomina nieco ten smaczny serowy przysmak. Powyżej znajdziesz sprawdzony sposób na to jak się robi wędzone oscypki samodzielnie. Jeśli zastanawiasz się, z jakiego mleka przygotować domowe sery, by były pyszne, to najlepsze rozwiązanie stanowi mleko krowie. Jest ono łatwo dostępne, a przy okazji naprawdę smaczne. Wiele osób obawia się, że sery z mleka koziego lub owczego nie będą już tak smaczne. W takim wypadku domowy oscypek stanowi dobre rozwiązanie.
Sery oscypki, a raczej sery, które tylko imitują ten certyfikowany specjał, wytwarzane w innych rejonach naszego kraju, nie są uznawane za oryginalne. Za wyrabianie i sprzedawanie tego typu serów bez certyfikatu można stanąć przed sądem. Produkowane poza bacówką sery powinny być określane inną nazwą. Oczywiście, jeśli przygotowywane są tylko do domowego użytku, nie trzeba martwić się o nazwę.