Jak zrobić omlet na słodko? Co jeszcze warto wiedzieć?
Omlet to potrawa z jaj i innych dodatków usmażonych w formie placka. Jednak zwykle nie trzeba go nikomu przedstawiać. To danie znane i bardzo lubiane, zarówno przez młodszych domowników, jak i tych nieco starszych. Omlety można przygotować w wersji na słodki i słono. Obie cieszą się dużą popularnością. Jednak dla wielu osób, to właśnie słodkie omlety są tym lepszym wyborem. Omlet na słodko to doskonała opcja na śniadanie, w dodatku nie jest zbyt skomplikowany. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają dużo czasu. A więc jak zrobić omlet na słodko? Oto prosty przepis na omlet na słodko:
- Przygotuj potrzebne składniki:
- jajka 3 szt,
- mąkę 70 g,
- tłuszcz do smażenia,
- mleko 125 g,
- cukier 20 g.
- Białka i żółtka rozdziel do osobnych miseczek. Białka ubij na sztywną masę.
- Do żółtek dodaj mąkę, mleko i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
- Białka ostrożnie dołóż do reszty składników, delikatnie je mieszając.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim omlet, aż się zarumieni.
To naprawdę dobra opcja na domowe śniadanie. Omlet, choć niepozorny syci na długo. To idealny wybór również dla dzieci. Omlet można podawać z różnymi dodatkami. Doskonale sprawdza się:
- z owocami,
- z bitą śmietaną,
- z serkiem
- z masłem orzechowym.
Teraz gdy już wiesz, jak przygotować pyszne omlety możesz po nie sięgać na co dzień. Te na słodko są nie tylko smaczne, ale również bardzo sycące. Choć można omlet zrobić tylko z jajek, to jednak najlepsze są te z mąką. To dlatego, że dodatek mąki sprawia, że całość jest niezwykle lekka i puszysta.
Dlaczego omlet jest tak lubianym daniem? Omlet to doskonały pomysł na śniadanie, czy kolację. To chyba, zaraz po jajecznicy, najprostsze danie na bazie jajek. Można go przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej. Jest tak smaczny, że nie potrzebuje wielu dodatków, jednak wspaniale komponuje się z warzywami i owocami, pastami, czy serkiem. To idealny wybór na śniadanie. Smakuje naprawdę dobrze i jest niezwykle łatwy w przygotowaniu.
Według legendy omlet we Francji został rozsławiony przez Napoleona Bonaparte, który podróżując wraz ze swoją armią przez południową Francję, został poczęstowany tym specjałem przez jednego z mieszkańców.
Czy omlety są zdrowe? Omlety są daniem lekkostrawnym, o średniej kaloryczności. Dodatkowo jaja są źródłem witaminy A, witaminy D, witaminy E, witaminy B12 oraz witaminy B2, witaminę D, fosfor i żelazo. Dzięki tym składnikom, jedzenie omletów pozytywnie wpływa na nasze kości, na układ krwionośny, na układ odpornościowy, a także – ze względu na obecność białka - na rozwój mięśni. Omlet to także świetne źródło energii.
Z omletami bywa tak, że każdy ma swój sprawdzony przepis, dlatego, choć to danie proste, jego wykonanie może się różnić, w zależności od przyzwyczajeń i preferencji gotującego. Niektórzy do swoich omletów dodają również mąkę, czy słodzik. Inni wzbogacają go o dodatek odżywki białkowej, jeśli chcą, by zaspokoił ich głód na dłużej. Jednym z popularnych sposobów urozmaicenia omleta jest dodanie do niego rozgniecionego, przejrzałego banana, dzięki czemu ma zupełnie inną konsystencję i jest słodszy.