Jak zrobić ogórki małosolne? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ogórki małosolne to absolutnie pierwsza według mnie oznaka lata. Kiedy tylko na sklepowych półkach pojawiają się pierwsze wiaderka z ogórkami małosolnymi, to wiem, co będzie mi towarzyszyć do wszystkich najbliższych śniadań. Kilka razy trafiłam jednak na ogórki, które nie wzbudziły mojego zachwytu i po prostu mi nie smakowały. Wtedy w mojej głowie pojawiło się pytanie „jak zrobić ogórki małosolne”. Okazało się to nie tak trudnym i mozolnym zadaniem, jak myślałam. Na pytania „ile dni” oraz „ile soli” potrzebuję z biegiem czasu, wypracowałam swoje, odpowiednie proporcje.
Przepis na ogórki małosolne przede wszystkim potrzebuje ogórków. Wybierając ogórki, warto zwrócić uwagę, by były małe, dzięki temu będą jędrne i chrupiące. Dlatego warto sięgnąć po ogórki gruntowe. Po dokładnym umyciu ogórków i wyszorowaniu ich z ewentualnego piasku należy umieścić je na kilka godzin w zimnej wodzie.
Jeśli zastanawiasz się, w czym zrobić ogórki małosolne, to tutaj naczynie jest tak naprawdę dowolne. Najlepsze są ogórki z naczynia szklanego lub kamionkowego. Jednak możesz wykorzystać również plastikowe pudełeczko lub nawet torebkę strunową.
Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebne będą także gałązki kopru, kilka ząbków czosnku, korzeń chrzanu oraz sól. Tak jak ogórki pozostałe składniki powinny być świeże i umyte. W naczyniu układaj ciasno ogórki. Najłatwiej będzie to wykonać, trzymając naczynie pod skosem. To też spowoduje, że więcej ogórków zmieści się w naczyniu. Pomiędzy ogórki powkładaj ząbki czosnku, kawałki chrzanu i gałązki kopru. Najważniejszym elementem ogórków małosolnych jest zalewa. Przygotujesz ją, wsypując 1 płaską łyżkę soli na każdy litr zalewy. Pamiętaj, by dokładnie rozpuścić sól w wodzie. W razie potrzeby możesz lekko podgrzać wodę, ale przed wlaniem do ogórków dokładnie ją ostudź. Wlej powoli zalewę do ogórków. Teraz wystarczy tylko przykryć naczynie pokrywką lub talerzykiem, lub nawet samą, czystą pieluchą tetrową. Na ile czasu należy zostawić ogórki? Najlepiej 3-4 dni. Nasz sprawdzony sposób na to, jak się robi ogórki małosolne, na pewno sprawdzi się również u Ciebie.
Jeśli wiesz już, jak przygotować te pyszne ogórki małosolne to wykonaj ten przepis już dziś. Ogórki to jedne z bardziej popularnych warzyw w Polsce. Te zielone, długie warzywa spożywane są najczęściej w formie surowej, ale równie popularne są jako zapasy na zimę. Świeże ogórki szczególnie chętnie spożywane są jako składniki sałatek. 90% ogórka stanowi woda. Stąd też bardzo niska kaloryczność tego warzywa, zaledwie 19 kcal w 100 g ogórków. Mimo to w ogórkach znaleźć można wiele witamin np. witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ogórki małosolne powstają w procesie fermentacji, podczas którego pracują bakterie kwasu mlekowego. W ich składzie znaleźć można również acetylocholinę, która reguluję ciśnienie krwi, a także pozytywnie działa na perystaltykę jelit. Ogórki małosolne powstają podobnie jak ogórki kiszone- używa się tych samych przypraw. Różni je jednak czas przygotowania. Na ogórki kiszone musimy poczekać około tydzień, natomiast ogórki małosolne gotowe są już w 3 dni!