Jak zrobić ogórki kiszone? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ogórki kiszone, małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu masz pewność jakości swoich produktów.
Do jednych z ulubionych produktów, które Polacy przygotowują w swoich domach, należą ogórki kiszone. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, jednak wiąże się to z odrobiną cierpliwości. Samo przygotowanie jest bardzo proste, zostaje jednak kwestia czasu, która jest potrzebna przy domowych wyrobach. Zatem, jak zrobić ogórki kiszone nie tylko na zimę?
Wielu z nas nie wie, jak przygotować odpowiednią zaprawę, aby ogórki były dobre i kruche w smaku.
Zatem poznaj mój przepis na ogórki kiszone i przekonaj się jak ukisić ogórki.
Do ich przygotowania będą potrzebne takie składniki jak: ogórki, chrzan, koper i czosnek.
Dodatkowo woda, sól i szklany słoik lub naczynie gliniane.
W pierwszej kolejności:
- Ogórki dokładnie umyj.
- Przełóż ogórki do szklanego słoika, dodaj ząbki czosnku, kawałki chrzanu i koper. Ogórki powinny być dość ciasno ułożone.
- Litr wody podgrzewaj w garnku, dodaj 2 łyżeczki soli.
- Następnie zalej solanką przygotowany słoik.
- Szczelnie zakręć i odstaw na 4-5 dni.
Nasze smaczne ogórki są już dobre do spożycia, a będzie to najlepsza, domowa zalewa do ogórków małosolnych.
Ogórki odstaw na 3-4 dni, po tym czasie pyszne, domowe i kruche ogórki małosolne są gotowe do spożycia. Jeśli chcesz mieć pewność, że ogórki będą twarde i nie staną się puste w środku, koniecznie dodaj papryczkę chili do słoika z ogórkami.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do kanapek czy sałatek, dlatego koniecznie postaw na domowe przetwory.
Ogórki możesz włączać też do warzywnych surówek, szybka i prosta surówka powstanie z połączenia ogórków i cebulki. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych.
Surówkę możesz przygotować z długiego ogórka zielonego lub z ogórków kiszonych, sprawdzi się ona, także jako propozycja na lunch lub drugie śniadanie. Warto dodać do niej wtedy źródło węglowodanów. Śmiało możesz postawić na kromkę dobrego jakościowo pieczywa żytniego, najlepiej na zakwasie.
Ogórki to warzywo, które jest wartościowe pod względem żywieniowym, ogólnodostępne i tanie, dlatego warto włączać je do diety. Charakteryzują się one niską ilością kcal, w 100 g produktu występuje tylko kilkanaście kcal to naprawdę bardzo niewiele. Oprócz tego są lekkostrawne, zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Zawierają bakterie probiotyczne, co jest bardzo ważne i korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz naszego układu pokarmowego, ale nie należy mówić, że kiszonki należą do naturalnych probiotyków. Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane grupy kultur bakteryjnych, które występują w danych ilościach. Nie wiadomo ile kwasu mlekowego, znajduje się w ogórkach, które spożywamy.
Niemniej jednak warto wykorzystać mój sprawdzony przepis na ogórki kiszone, dla smaku i zdrowia! Będzie to idealny pomysł na domowe przetwory, które pokocha każdy członek Twojej rodziny.