Jak zrobić ocet jabłkowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ocet jabłkowy to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale także bogaty we właściwości lecznicze kosmetyk do twarzy czy włosów. Jak większość takich odkryć powstał zupełnie przypadkiem za czasów Babilonii, a z czasem dopracowywano jego proces wytwarzania. Według legendy już Kleopatra doceniała go za właściwości lecznicze. Przez długi czas ocet jabłkowy powstawał głównie domowym sposobem, z czasem zaczęto jego produkcje bardziej przemysłowo.
Według definicji ocet to niesłodzony, niefiltrowany, bezalkoholowy napój, który wykonuje się z jabłek, soku jabłkowego często z dodatkiem aromatów i barwników. Powstaje w wyniku naturalnej fermentacji, dlatego wskazuje się na jego wiele właściwości pozytywnie oddziaływających na zdrowie. Wraz z octem dostarczamy do organizmu wiele antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które niwelują działanie wolnych rodników, np. przyspieszających procesy starzenia. W occie znaleźć można również bakterie probiotyczne, pozytywnie wpływające na pracę układu pokarmowego, a szczególnie dolnej jego części. Probiotyki to inaczej dobre bakterie, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Poza powyższymi w occie występują również witaminy (np. C i z grupy B), a także minerały, takie jak potas, wapń, magnez, sód, fosfor czy żelazo. Ma działanie antyseptyczne, dlatego może być stosowany jako środek zwalczający bakterie i grzyby.
Ocet jabłkowy i jego owocowo-kwaśny smak ma w polskiej kuchni wiele zastosowań. Stosuje się go do dań (np. bigosu), surówek, sałatek, zup (np. barszczu czerwonego, by nie tracił koloru) czy jako konserwant w marynatach. Co zaskakujące może być również używany jako środek kosmetyczny, np. jako przeciwłupieżowa wcierka lub płukanka do włosów, a także tonik do twarzy dla osób z problemami trądzikowymi, suchą lub tłustą cerą.
W sklepach spotkać można również dobry ocet winny, który powstaje również w procesie fermentacji, ale jego podstawą jest wino. Ten ocet ma również działania bakteriobójcze, antyoksydacyjne i kardioprotekcyjne. W tym miejscu rozróżnić można również ocet z wina białego lub ocet z wina czerwonego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ocet jabłkowy w domu, to już pokazujemy szybki i łatwy sposób na jego przyrządzenie. Do przygotowania octu jabłkowego potrzebne będą jabłka, 1,5 l wody w temperaturze pokojowej, 5 łyżek cukru, a ze sprzętów konieczny będzie duży słoik, gaza oraz gumka recepturka.
Jabłka umyj, usuń z nich ogonki, jeśli występuję, a następnie pokrój je w plasterki. Jabłek nie trzeba obierać przed krojeniem, zostawić można również gniazda nasienne. Najlepiej wybrać jabłka kwaśne, ale tu nie ma przymusu. Wodę w temperaturze pokojowej wymieszaj z cukrem. Plasterki jabłka ułóż ciasno w słoiku i zalej wodą z cukrem. Słoik przykryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na około 3-5 tygodni. Gdy powstała piana zniknie, to ocet jabłkowy jest gotowy do użycia. Tak przygotowany swojski ocet możesz przechowywać nawet rok w ciemnym miejscu.
Warto mieć w swojej kuchni taki domowy ocet, który oprócz smaku możesz pomóc na wiele dolegliwości czy inne sytuacje. Szczególnie polecam używać go do mycia innych warzyw i owoców- dobrze oczyści z brudu i ewentualnych zarazków. Na początku przygotuj mieszankę z wody i octu jabłkowego, następnie przepłucz owoc lub warzywo pod bieżącą wodą.
Ten prosty, sprawdzony przepis spowoduje, że w Twoim domu pojawi się swojski, zdrowy i najlepszy dla Ciebie i Twojej rodziny ocet jabłkowy.