Jak zrobić nuggetsy?

Potrzebne będzie:

-500 g udźca z kurczaka,

- 2 jajka,

- 2 łyżki mąki pszennej,

- 6 łyżek bułki tartej,

- przyprawy: papryka słodka i sól.

Przygotowanie:

1. Mięso oczyść z kości, skór i tłuszczu.

2. Pokrój w paski o takiej samej wielkości.

3. Do jednej miski wsyp mąkę.

4. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.

5. W trzeciej misce roztrzep jajka z przyprawami.

6. Kawałki mięsa panieruj w mące, jajku i bułce tartej.

7. Na patelni rozgrzej olej.

8. Nuggetsy smaż z każdej strony na złoty kolor.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić nuggetsy?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić nuggetsy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nuggetsy to najpopularniejsze z dań szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Małe kawałki kurczaka obtoczone w smacznej, chrupiącej panierce to zawsze dobry pomysł na obiad także dla dorosłych. Najzdrowszym wyborem będzie przygotowanie takich nuggetsów samodzielnie w domu.

Potrzebne będzie 500 g udźca z kurczaka, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 6 łyżek bułki tartej oraz przyprawy: papryka słodka, oraz sól.

Mięso oczyść z kości, skór i tłuszczu. Pokrój w paski o takiej samej wielkości. Do jednej miski wsyp mąkę, do drugiej miski wsyp bułkę tartą. W trzeciej misce roztrzep jajka z przyprawami. Kawałki mięsa panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Nuggetsy smaż z każdej strony na złoty kolor. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić nuggetsy dla dzieci. Możesz je przygotować również z piersi kurczaka, ale z udźca będą bardziej miękkie i wilgotne, a tym samym najlepsze.

Przepis na nuggetsy w panierce wykonasz w kilka minut. Warto wzbogacić je w pyszne dodatki takie jak domowe frytki i sos. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić pasujący sos to już pokazuje mój sprawdzony, szybki przepis. W miseczce wymieszaj mały jogurt naturalny z łyżką majonezu i ketchupu. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól do smaku. Całość wymieszaj i odstaw na 20 minut, by smak lekko się przegryzł.

Drób to nazwa na mięso uzyskane z ptactwa hodowlanego. Zaliczamy do niego kurczaki, kury, pierliczki, indyki, kaczki, gołębie i gęsi. Najbardziej popularne jest mięso z kurczaka i z indyka. Mięso z kurczaka jest tanie, dlatego też dużo chętniej jest spożywane. Jest łatwostrawne, dlatego może być spożywane od samego początku rozszerzania diety dzieci. W 100 g piersi kurczaka bez skóry znajduje się tylko 99 kcal i 1,3 g tłuszczu. Jako produkt niskokaloryczny szczególnie chętnie wybierany jest podczas stosowania diety niskokalorycznej. W mięsie z drobiu znajdują się spore ilości witamin z grupy B. Znajdziemy również witaminę A, D oraz E. Szczególną uwagę należy jednak zwrócić na obecność w mięsie żelaza, a dokładniej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Do 6. miesiąca życia dziecka ma ono zapewnione rezerwy żelaza w organizmie. Z czasem rezerwy te zostają wyczerpane, dlatego istotne jest by wraz z dietą dostarczać tego składnika. Żelazo pochodzące z produktów odzwierzęcych jest lepiej przyswajane niż to pochodzące z roślin. Mimo to ważne jest by spożywać również roślinne źródła tego pierwiastka. Dobrze zbilansowana dieta dostarcza odpowiednie ilości składników odżywczych, zapewniając zdrowie i dobre samopoczucie.

Te najlepszy nuggetsy możesz również upiec w piekarniku. Wystarczy 20 minut w 180 stopniach by powstały w odchudzonej i smacznej wersji. Warto wybierać domowe dania, ponieważ mamy pewność co do użytych w nich składnikach. Dodatkowo możemy sami zdecydować czy chcemy wykonać je w wersji fit.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto