Jak zrobić nalewki z wiśni?

Potrzebne będzie 1,5 kg wiśni niedrylowanych, 0,5 l spirytusu, 1 l wódki 40%, 400 g cukru.
- Wiśnie umyj pod zimną wodą. Następnie oczyść z ogonków i wypestkuj np. używając drylownicy.
- Wiśnie umieść w dużym, czystym słoiku i wlej 0,5 l spirytusu. Następnie wlej 0,5 l wódki. Zachowanie kolejności jest bardzo ważne.
- Zakołysz słoikiem delikatnie i zamknij. Odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na 4-6 tygodni, jednak co kilka dni zakołysz słojem.
- Po tym czasie zlej czystą nalewkę do mniejszego słoika, zostawiając w większym owoce.
- Do owoców dodaj pozostałe 0,5 l wódki i cukier. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 4 dni, aż cukier się rozpuści. Każdego dnia porusz słoikiem.
- Powstałą słodką nalewkę przelej z użyciem sitka do słoika z wytrawną (wcześniejszą) nalewką.
- Przefiltruj nalewkę z kawałków owoców i innych zanieczyszczeń.
- Rozlej nalewkę do mniejszych buteleczek.
- Pozostaw nalewkę do leżakowania na minimum miesiąc.