Jak zrobić nalewki z wiśni? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nalewka wiśniowa na spirytusie to jeden z najczęściej spożywanych trunków w. Ta pyszna słodka nalewka idealnie pasuje do deserów, ciast jako dodatek do rozgrzewającej herbaty czy podstawa letnich drinków.
Aby wykonać ten sprawdzony przepis na najlepszą domową nalewkę potrzebne będzie 1,5 kg wiśni niedrylowanych, 0,5 l spirytusu, 1 l wódki 40%, 400 g cukru.
- Wiśnie umyj pod zimną wodą. Następnie oczyść z ogonków i wypestkuj np. używając drylownicy.
- Wiśnie umieść w dużym, czystym słoiku i wlej 0,5 l spirytusu. Następnie wlej 0,5 l wódki. Zachowanie kolejności jest bardzo ważne.
- Zakołysz słoikiem delikatnie i zamknij. Odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na 4-6 tygodni, jednak co kilka dni zakołysz słojem.
- Po tym czasie zlej czystą nalewkę do mniejszego słoika zostawiając w większym owoce.
- Do owoców dodaj pozostałe 0,5 l wódki i cukier. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 4 dni, aż cukier się rozpuści. Każdego dnia porusz słoikiem.
- Powstałą słodką nalewkę przelej z użyciem sitka do słoika z wytrawną (wcześniejszą) nalewką.
- Przefiltruj nalewkę z kawałków owoców i innych zanieczyszczeń.
- Rozlej nalewkę do mniejszych buteleczek.
- Pozostaw nalewkę do leżakowania na minimum miesiąc.
Do filtrowania nalewki można użyć papierowych filtrów do kawy (o większej przepuszczalności), kilkukrotnie złożonej, czystej pieluchy tetrowej lub ściereczki muślinowej, a także gazy. Z nalewki wiśniowej nie powstaje dużo osady, ale bardziej klarowny napitek prezentuje się jeszcze piękniej.
Nalewka z wiśni to po prostu wyciąg alkoholowy, który powstaje ze świeżych owoców wiśni. Dosładza się ją cukrem, by jeszcze bardziej cieszyła podniebienie. Jeśli wiesz już jak wykonać tę nalewkę, to nie czekaj i spróbuj ją wykonać samodzielnie. Taki trunek to świetny pomysł na prezent np. dla ukochanej babci. Taki prosty przepis wykonany w domu to zawsze najlepszy upominek.
Wiśnie to bardzo zdrowe owoce. Są świetnym źródłem witaminy C, która oprócz oczywistych działań wspierających układ odpornościowy, stymulują wytwarzanie kolagenu w organizmie. To pozwala na szybsze gojenie i zabliźnianie się ran. Pomaga skórze w odbudowie, nadając jej świetlisty, młody wygląd. Witamina C zwiększa wchłanianie wapnia i żelaza z innych produktów, dlatego jest tak ważna w naszym żywieniu. Nie wiele osób wie, że spożywając 400 g warzyw dziennie, nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji tą witaminą. Jedna czerwona papryka jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na tę witaminę, dlatego tak ważne jest włączenie świeżych owoców i warzyw do codziennej diety. Np. dwie garści wiśni dostarczają już 14 mg tej witaminy, przy czym dla osoby dorosłej zapotrzebowanie wynosi ok. 1 mg / kg masy ciała. Zwiększone zapotrzebowanie mają osoby palące.
Wiśnie swój piękny kolor zawdzięczają antocyjanom, czyli naturalnym substancjom barwnikowym, które również nie są bez znaczenia dla naszego zdrowia. Udowodniono, że mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowym, a tym samym mogą zapobiegać chorobom układu krążenia.
W wiśniach znajdziemy również inozytol, witaminę B8, który jest istotny dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Tym samym może wywierać pozytywny wpływ na ogólne samopoczucie i nastrój.
No dobrze, ale czy przepis na nalewkę z wiśni, również może wnieść coś pozytywnego dla naszego zdrowia? Tak, pod warunkiem że jesteś osobą zdrową.
Jeśli wiesz już, jak zrobić nalewki z wiśni to pewnie ucieszy Cię informacja, że jeden (i tylko jeden) kieliszek od czasu do czasu może mieć pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. Taki trunek reguluje ciśnienie tętnicze krwi, a także wspomaga pracę jelit i żołądka. Dodatkowo działa odprężająco i może wzmocnić układ odpornościowy. Jednak co najważniejsze, spożywanie jej w nadmiarze może mieć zupełnie odwrotny skutek.
Alkoholu nie powinny pić osoby młode, ponieważ może się przyczynić on do poważnych zaburzeń rozwojowych. Zakazany jest dla kobiet w ciąży oraz karmiących, które dostarczając w ten sposób alkohol do organizmu płodu lub dziecka mogą spowodować u niego ciężkie uszkodzenia każdego z układów ważnego do życia. Alkoholu nie mogą pić osoby, które przyjmują leki (w tym antybiotyki, antydepresanty, leki przeciwbólowe) wchodzące w interakcje z alkoholem. To może spowodować zwiększenie lub zmniejszenie siły danego leku, co również nie jest bez znaczenia dla zdrowia. Alkoholu nie wolno spożywać również przy nadciśnieniu, nowotworach, chorobach wątroby, po udarze i innych. Pij odpowiedzialnie.