Jak zrobić nalewkę z aronii?

Jak zrobić nalewkę z aronii
Jak zrobić nalewkę z aronii
ikona podziel się
Opublikowano: 04.06.2023 r., 2:11 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jak zrobić nalewkę z aronii? Całość jest niezwykle prosta. Będziesz potrzebować tylko owoców aronii, cukru i alkoholu - najlepiej spirytusu.

  1. Owoce aronii dokładnie oczyść i osusz.
  2. Włóż owoce na 24 h do zamrażarki.
  3. Aronie przełóż do garnka, dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu.
  4. Powstały sok dobrze odcedź i połącz z alkoholem.
  5. Całość odstaw do leżakowania, nawet na kilka dni.

Jak zrobić nalewkę z aronii? Co jeszcze warto wiedzieć?

Aronia to owoc, który nieczęsto gości w polskim menu. Dzieje się tak ze względu na charakterystyczną dla niej goryczkę. Jednak warto pamiętać o aronii nieco częściej. To niezwykle wartościowy owoc. Ma szereg właściwości prozdrowotnych. Choć na surowo ciężko się z nią polubić, to doskonale sprawdza się w przetworach. Możesz dodać ją do dżemów, czy kompotów.

Jak zrobić nalewkę z aronii? Całość jest niezwykle prosta. Będziesz potrzebować tylko owoców aronii, cukru i alkoholu - najlepiej spirytusu.

  1. Owoce aronii dokładnie oczyść i osusz.
  2. Włóż owoce na 24 h do zamrażarki.
  3. Aronie przełóż do garnka, dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu.
  4. Powstały sok dobrze odcedź i połącz z alkoholem.
  5. Całość odstaw do leżakowania, nawet na kilka dni.

Przepis na nalewkę z aronii jest niezwykle prosty, dlatego na pewno przypadnie do gustu miłośnikom domowych trunków, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi alkoholami. Pyszna nalewka wychodzi zarówno z wódką, jak i na spirytusie. Wszystko zależy od tego, co najbardziej nam pasuje. Alkohol, który powstanie nie spirytusie, po wymieszaniu z sokiem, procenty wyjściowe nalewki będą oscylowały w granicy 60-65%, a więc będzie to, zdecydowanie napój wysoko procentowy. Nie dla wszystkich taka opcja jest w porządku. Jeśli raczej wolisz trunek, który jest lekki i delikatny, całość połącz z wódką. Otrzymasz nalewkę o małej zawartości alkoholu, a bardzo dobrym smaku.

Teraz gdy wiesz już, jak się robi nalewkę aroniową w domu, możesz sięgnąć po ten alkohol. Sprawdzony przepis znajdziesz nie tylko tutaj, ale również w wyróżnionych inspiracjach na tej stronie. Co pozwoli z łatwością stworzyć naprawdę pyszny trunek. Domowa nalewka z owoców aronii jest zdecydowanie najlepsza, nie tylko ze względu na jej smak, ale także ze względu na wspaniałe właściwości zdrowotne. Aronia nie gości często w naszym menu, warto to zmienić i dodawać do swojego menu jak najwięcej produktów, które zawierają ją w swoim składzie. Aronia posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozytywnie wpływa na procesy starzenia się skóry i całego organizmu. Spożywanie aronii oraz przetworów z niej jest zalecane w czasie terapii nowotworowych - w ten sposób łagodzi się skutki zarówno chemio-, jak i radioterapii. Aronia posiada skład bogaty w witaminy i mikroelementy, dlatego jest rośliną o licznych właściwościach odżywczych i leczniczych. Ponadto aronia przyczynia się do spadku wchłaniania glukozy, chroni przed nowotworami, wzmacnia odporność oraz wspomaga system trawienny i układ nerwowy. Oprócz bio­fla­wo­no­idów, owoce aro­nii to bo­ga­te źró­dło wi­ta­min (A, E, C, K i z grupy B) oraz cen­nych mikro-​ i ma­kro­ele­men­tów, w tym: wap­nia, ma­gne­zu, że­la­za, po­ta­su, fos­fo­ru, sodu czy cynku. Skład­ni­ki te wspie­ra­ją wiele pro­ce­sów w or­ga­ni­zmie i wspie­ra­ją pra­wi­dło­we wi­dze­nie, także u dzie­ci. Owoce aronii uodporniają także na promieniowanie ultrafioletowe. Choć nie zastąpią kremów z filtrem ochronnym, wspomagają też mechanizmy obronne skóry.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto