Jak zrobić mojito? Co jeszcze warto wiedzieć?
Podobno ten mentolowy koktajl ma już ponad 400 lat. Pochodzi z Kuby – nie bez powodu więc jego smak przywodzi na myśl pełne słońca plaże i szum Morza Karaibskiego. Mojito to idealny drink dla amatorów rumu, mięty i limonki, którego przygotowanie jest dziecinnie proste. Mojito to jeden z najpopularniejszych drinków, przygotowywanych zarówno w formie alkoholowej, jak i bezalkoholowej. Jest szybki do przygotowania i świetnie gasi pragnienie w gorące, letnie dni. Legendy mówią, że mojito ewoluowało z napoju, którym raczyli się angielscy korsarze — rumu z trzciny cukrowej połączonego z cukrem i cytrusami. Inni historycy twierdzą z kolei, że czymś podobnym raczyli się kubańscy niewolnicy.
Pierwszy przepis na napój z procentami, uznawany za pierwowzór mohito, powstał w XVI wieku. Jego wielkim promotorem był Francis Drake – angielski korsarz znany jako organizator wyprawy dookoła świata (drugiej po wyprawie Magellana) i miłośnik trunku powstającego z tafii (taniego rumu z trzciny cukrowej), soku z cytryny i mięty.
Ponieważ mojito jest jednym z najsłynniejszych drinków na świecie, możesz spotkać się z różnymi sposobami jego przyrządzania. Do podstawowej receptury możesz włączyć dodatkowe składniki, tworząc własne przepisy na bazie klasycznego mojito.
Mojito to niezwykle orzeźwiający drink, który robi się niezwykle prosto. Poniżej znajdziesz bazowy przepis na mojito. By go stworzyć w domu potrzebujesz:
- ml białego rumu,
- łyżeczki cukru,
- kilka listków mięty,
- cząstki limonki,
- plaster cytryny,
- wodę gazowaną.
Wszystkie składniki z łatwością znajdziesz w każdym sklepie, a nawet w domu. Głównym składnikiem, bez którego moim zdaniem nie obejdzie się, podczas przygotowania tego drinka jest świeża aromatyczna mięta. Jeżeli nie macie jej w przydomowym ogródku, możecie kupić doniczkę w najbliższym supermarkecie. Niezwykle ważna jest również limonka, lepiej nie zastępować jej cytryną, gdyż to ona dostarcza orzeźwiającego, lecz nieco słodkiego smaku.
A zatem jak zrobić mojito?
- Do wysokiej szklanki włóż listki mięty i wsyp cukier. Ugnieć miętę razem z cukrem. Dodaj cytrynę i jedną cząstkę limonki.
- Dodaj do szklanki pokruszony lód.
- Z dwóch cząstek limonki wyciśnij sok i wlej do szklanki.
- Wlej rum i dopełnij wodą gazowaną. Wymieszaj.
To popularny drink, który można dostać w każdej restauracji, czy barze. Jednak niewątpliwie, to właśnie te domowe drinki są najlepsze. To dlatego, że całkowicie można kontrolować zawartość składników w nich. Przygotowanie drinków w domu wcale nie jest trudne. Jednak jeśli potrzebujesz szczegółowego przepisu, znajdziesz go w propozycjach na tej stronie. Dzięki temu nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z drinkami, na pewno świetnie sobie poradzisz.
Ten koktajl alkoholowy można dowolnie modyfikować. Choć bazowa wersja to ta z limonką, miętą i kostkami lodu, można go wzbogacić np. truskawkami, czy arbuzem. Te drink, to świetna opcja na imprezę. Ten drink niekoniecznie trzeba robić z alkoholem.
Przygotowując mohito z prawdziwego zdarzenia, warto zaopatrzyć się w wysokie szklanki do drinków. Z pewnością przyda się też blender kielichowy do skruszenia lodu. Opcjonalnie skorzystać można również z przyrządów barmańskich takich jak shaker. Dzięki shakerowi warstwy lepiej się połączą, dzięki czemu drink będzie piękny i kolorowy.