Jak zrobić masło orzechowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Masło orzechowe uwielbia wiele osób, ciężko się dziwić - jest smaczne, aromatyczne i pasuje do wielu dań. Masło orzechowe sprawdza się jednak nie tylko w deserach, można dodawać go również do dań wytrawnych, co dla wielu osób wydaje się nieco szalone. Niewątpliwe, masło orzechowe to wspaniały dodatek do wielu dań. Jest zdrowe i pyszne. Najlepsze i najzdrowsze jest jednak to domowe. A więc jak zrobić masło orzechowe samemu w domu? Oto najprostszy przepis na masło orzechowe:
- Przygotuj 1 szklankę niesolonych orzechów arachidowych. Możesz użyć również innych ulubionych, wszystkie rodzaje sprawdzą się fantastycznie.
- Orzechy przełóż do blendera i zblenduj na gładką masę. Od czasu do czasu zatrzymaj sprzęt, by zebrać orzechy ze ścianek i nie przegrzać sprzętu. Blendowanie zabierze od 4 do 8 minut, w zależności od posiadanego sprzętu.
- Masło przełóż do słoiczków. Możesz je przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu do 1 miesiąca. Gdy oddzieli się warstwa tłuszczu, wystarczy je zamieszać.
Zwyczajowo przyjmuje się, że masło orzechowe robi się z orzeszków ziemnych, jednak można je przygotować z dowolnych orzechów. Pyszne domowe masło orzechowe powstanie więc również z pistacji, orzechów włoskich, czy laskowych.
Teraz gdy już wiesz, jak zrobić masło orzechowe, możesz sięgać po pyszne przepisy z jego dodatkiem. Jeśli szukasz inspiracji na dania z masłem orzechowym, koniecznie sięgnij po przepisy proponowane w tym wpisie.
Podstawą masła orzechowego są orzechy ziemne występujące również pod nazwą orzechy arachidowe. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na profil lipidowy i tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ze względu na niską zawartość tłuszczów nienasyconych i białka masło orzechowe nie podnosi poziomu cukru we krwi. Oprócz tego są źródłem witamin, głównie witaminy B3 oraz witaminy E. Masło orzechowe jest bogate w nienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. Te kwasy tłuszczowe skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie. Dzięki temu możemy nawet utracić kilka zbędnych kilogramów. Stanowi ono unikalne połączenie różnych aromatów. Jest jednocześnie słodkie, słone i tłuste, dzięki czemu posiada unikalne połączenie smaku rzadko kiedy występującego w przyrodzie. Masło orzechowe można dostać w wielu sklepach, jednak da się je przygotować również samodzielnie w domu.
Wiele osób zastanawia się jednak do czego go używać i z czym podawać. Nic dziwnego to jak jeść masło orzechowy może być nieco kłopotliwe, gdyż ma ono charakterystyczny smak, który smak może być zbyt mdlący. Dlatego najlepiej łączyć je z innymi dodatkami. A do czego pasuje? Masło orzechowe dobrze smakuje z owocami. Najlepiej, gdy są lekko kwaskowate. Najpopularniejszym sposobem na jedzenie masła są oczywiście kanapki. Jednak idealnie pasuje również do deserów, owsianek, a nawet dressingów do sałatek. Można na jego bazie stworzyć pyszną azjatycką marynatę do ryb, tofu, czy kurczaka.