Jak zrobić masę cukrową? Co jeszcze warto wiedzieć?
Przepis na masę cukrową, którą zrobisz w domu, powinien znać każdy. Dlatego zaopatrz się w potrzebne składniki i poznaj mój sprawdzony przepis. Masa lukrowa idealnie sprawdzi się do tortów i ciast. Będzie to idealny pomysł na pyszną i piękną niespodziankę dla Twoich bliskich. Zatem, jak zrobić masę cukrową?
- Przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu.
- Przełóż żelatynę do rondelka i delikatnie podgrzewaj, nie doprowadź do wrzenia.
- Dodaj glukozę i podgrzewaj.
- Dodaj dowolne barwniki i aromaty, a następnie cukier.
- Gdy masa zgęstnieje, przestań ogrzewać.
- Wylej masę na stół i wyrabiaj w rękach, uformuj kulę.
- Rozwałkuj masę cukrową i użyj w dowolny sposób.
Nasza najlepsza, domowa masa gotowa.
Skoro już wiesz, jak się robi masę cukrową, koniecznie poznaj mój przepis na tort.
Przedstawię Ci przepis na krem orzechowy do tortu, który wykonasz w trakcie pieczenia się biszkoptu.
Będziesz potrzebować tylko kilku składników. Do wykonania kremu będzie Ci potrzebne masło, cukier puder, mleko i nasz główny składnik, czyli orzechy. W moim przepisie wykorzystałam orzechy włoskie, ale nie ma znaczenia, jakiego rodzaju orzechów użyjesz. Równie pyszny krem powstanie z orzechów laskowych.
Zatem jak zrobić krem orzechowy do tortu?
Wystarczy, że dowolny rodzaj orzechów zmiksujesz z pomocą miksera lub młynka, ważne aby były zmielone na pył.
Następnie dodaj do nich mleko i delikatnie podgrzewaj w rondelku, gdy wszystkie składniki połączą się, przestań ogrzewać i ostudź masę.
W tym czasie w osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem za pomocą miksera, przestań mieszać, gdy masło zamieni się w delikatny puch.
Gdy masa orzechowa nie będzie już ciepła, połącz ją z utartym masłem.
Już nie miksuj, tylko wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
Najlepszy krem orzechowy do tortu już będzie dobry. Sam widzisz jakie to proste i szybkie, z moim sprawdzonym przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni da sobie radę.
Krem z orzechów włoskich możesz przygotować, także na bazie serka mascarpone.
Pamiętaj, że jest on wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Ponadto nikt nie je tortów codziennie, a liczy się przede wszystkim rozsądne podejście.
Smacznego!