Jak zrobić marcepan? Co jeszcze warto wiedzieć?
Marcepan to pyszna masa na bazie migdałów i cukru. Wspaniale sprawdza się jako smaczny deser. Można ją przygotować samodzielnie w domu. Marcepan jest popularny w wielu różnych krajach, jednak nie wiadomo, kto tak naprawdę stworzył go po raz pierwszy. O prawo do marcepanu bije się kilka krajów. Jednak jedno jest pewne - marcepan to niezwykle smaczny słodycz, który można zastosować w kuchni na kilka sposobów, a przy okazji jest prosty w przygotowaniu. A więc jak zrobić marcepan samemu? Oto sprawdzony przepis:
- Przygotuj:
- migdały 250 g,
- cukier puder 250 g,
- ekstrakt migdałowy 5 g.
- Migdały zblanszuj i wyłóż na sitku. Obierz brązową skórkę.
- Migdały zblenduj na gładką masę.
- Cukier puder przesiej do migdałów i połącz z nimi.
- Dodaj olejek migdałowy.
- Całość zblenduj razem.
- Z powstałej masy uformuj dość gruby wałek, owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki.
Przepis na marcepan sprawdzi się idealnie, zwłaszcza gdy nie ma się pod ręką kupnego. Ten prosty przepis pozwala na stworzenie dodatku do deserów samodzielnie w domu. Wiadomo, że najlepszy marcepan to właśnie ten domowy. Jest pyszny i dobry do wykorzystania w wielu deserach. Do czego głównie wykorzystuje się marcepan?
- batoniki,
- cukierki,
- ciasta,
- polewy,
- nadzienia.
Marcepan to słodka masa cukiernicza utworzona głównie z prażonych i zmielonych migdałów i cukru z dodatkiem olejku migdałowego. Pod wpływem ciepła masa staje się plastyczna, dlatego bywa używana do wyrobu ozdobnych, skomplikowanych kształtów. Marcepan głównie wykorzystywany jest do tworzenia skomplikowanych dekoracji na ciastach czy innych wypiekach. Ze względu na swoją plastyczność pozwala utworzyć różnorodne dodatki, które sprawdzą się na każdą okazję. W dodatku ze względu na użycie migdałów i cukru można potem zjeść. Często można uświadczyć marcepanu z olejkami aromatycznymi, szczególnie o zapachu migdałowym lub różanym. W sklepach dostępne są zarówno małe marcepanowe słodycze (cukierki, batoniki itp.), jak i gotowe masy marcepanowe użyteczne przy robieniu wypieków. Popularnością cieszy się barwiony marcepan. Dla wzmocnienia aromatu warto dodać do domowego marcepanu olejek migdałowy lub likier amaretto. Często spotykanym uzupełnieniem marcepanowego przepisu są także jajka. W niektórych sklepach można kupić masę marcepanową w formie prostopadłościanu. Jest miękka, można z niej formować dowolne kształty. Łatwo ją rozwałkować na cienki placek.
Mimo że marcepan w większości składa się z orzechów – co pozwala klasyfikować go jako stosunkowo zdrowy smakołyk – jest on wysokokaloryczny. Dlatego zwykle nie jest polecany osobom na diecie redukcyjnej. Choć to słodycz, jego indeks glikemiczny zwykle nie jest wysoki, to ze względu na duży udział migdałów, które jako orzechy zawierają sporo tłuszczy, dzięki czemu mają dość niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, iż pyszny marcepan to połączenie migdałów z cukrem, tak więc o ile same migdały przynoszą wiele korzyści zdrowotnych to cukier, którego jest w nim równie dużo, ma niekorzystne działanie na organizm i należy go ograniczać.