Jak zrobić lukier z cukru pudru? Co jeszcze warto wiedzieć?
Domowy lukier sprawdza się idealnie w wielu przepisach. Jak zrobić lukier z cukru pudru w domu? Oto prosty przepis
- Do miski przesiej przez sitko jedną szklankę cukru pudru.
- Dodaj 2 łyżki wody lub soku z cytryny.
- Całość ucieraj łyżką, aż do połączenia wszystkich składników.
Najlepszy cukier puder to bez wątpienia ten domowy. Choć wiele osób korzysta raczej z gotowych lukrów, to warto przygotować go samodzielnie. Przepis na lukier z cukru pudru jest niezwykle łatwy. Jest też szybki, co na pewno spodoba się osobom, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi lukier samodzielnie, możesz sięgać po ten pyszny dodatek i stworzyć z nim naprawdę smaczne desery. Idealnie sprawdzi się zwłaszcza do ciasta, drożdżówek, ciastek, czy babeczek. Będzie również idealnym wyborem do pączków. Jeśli chcesz, by lukier na wypiekach, był nieco rzadszy i bardziej prześwitujący wystarczy, że dodasz do niego nieco mniej wody. Dzięki temu powstanie lukier o nieco rzadszej konsystencji.
Lukier można przygotować na wiele różnych sposobów. W domu najpopularniejszy jest lukier na wodzie oraz ten na soku z cytryny. Oba są równie smaczne, a także proste. Lukier na bazie soku z cytryny jest lepszym wyborem do ciast, które są niezwykle słodkie. Ze względu na dodatek soku z cytryny jest lekko kwaśny, więc równoważy zbyt słodkie wypieki. Idealnie pasuje na przykład do babki. Na pierniczki sprawdzi się jednak zwykły lukier przygotowany na wodzie. Do przygotowania lukru sprawdzi się również woda różana. To idealny wybór zwłaszcza do pączków. Te wypieki kojarzone są bowiem z różanym smakiem.
Lukier stanowi idealne wykończenie wielu deserów. Sprawdza się do:
- ciast,
- ciastek,
- rogalików,
- pączków,
- babeczek,
- babek,
- rolad.
Jest więc naprawdę idealnym wyborem do większości domowych smakołyków. Idealnie przełamuje ich smak, sprawiając, że są bardziej słodkie lub nieco kwaskowe, w zależności od wyboru głównego składnika. Lukier z przepisu jest smaczny, a przy tym idealnie gęsty. Dlatego wspaniale otula wszystkie wypieki. Sprawdzi się więc do słodkości o różnych powierzchniach.
Przygotowując lukier, należy pamiętać, że jest to polewa, która niezwykle szybko zmienia swoją konsystencję. Zwłaszcza jeśli kładziemy ją na ciepły wypiek. Dlatego, jeśli planujesz dekorować ciepłe ciasto lub ciastka, pamiętaj, by robić to niezwykle szybko i sprawnie. W tym wypadku często nie ma mowy o poprawkach. Lukier zastyga na cieście w mgnieniu oka.
Niektórzy przygotowują lukier na bazie białka. Zwykle jest to białko jaja nie poddane obróbce termicznej. Taki rodzaj lukru nazywany jest lukrem królewskim. Charakteryzuje się on naprawdę wspaniałym smakiem. Jednak ze względu na sposób przygotowania, czyli użycie surowych jaj nie jest to najbardziej polecany sposób. Nie powinny po niego sięgać zwłaszcza kobiety w ciąży, czy osoby przygotowujące wypieki dla dzieci. Jako że po nałożeniu lukru nie poddaje się go dalszej obróbce termicznej, istnieje duże ryzyko zatrucia Salmonellą. Bezpiecznej jest używać wody.