Jak zrobić łososia na patelni?

Jak zrobić łososia na patelni
Jak zrobić łososia na patelni
ikona podziel się
Opublikowano: 17.05.2023 r., 12:26 | Autor: Oliwia Gawron

Chcesz przygotować rybę na obiad, ale nie masz sprawdzonego przepisu? Koniecznie przekonaj się jak zrobić łososia na patelni i postaw na obiad z rybą 2 razy w tygodniu.

  1. W pierwszej kolejności łososia dopraw do smaku, idealnie sprawdzi się tutaj sok z cytryny, czerwona słodka papryka, oregano, sól i pieprz.
  2. Następnie rozgrzej olej rzepakowy na patelni i połóż kawałki łososia.
  3. Zacznij smażenie ryby od strony skóry.
  4. Smaż tak długo z każdej strony, aż łosoś się zarumieni.

Jak zrobić łososia na patelni? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nie masz pomysłu na obiad dla całej swojej rodziny? Koniecznie wykorzystaj mój przepis i dowiedz się jak zrobić łososia na patelni. Potrzebne Ci będzie dosłownie kilka składników i pyszna potrawa gotowa.

Koniecznie przekonaj się jak przyrządzić łososia na patelni i postaw na obiad z rybą 2 razy w tygodniu.

  1. W pierwszej kolejności łososia dopraw do smaku, idealnie sprawdzi się tutaj sok z cytryny, czerwona słodka papryka, oregano, sól i pieprz.
  2. Następnie rozgrzej olej rzepakowy na patelni i połóż kawałki łososia.
  3. Zacznij smażenie ryby od strony skóry.
  4. Smaż tak długo z każdej strony, aż łosoś się zarumieni. Po tym czasie nasz smażony łosoś jest smaczny i dobry do spożycia.

Będzie to idealny pomysł na pyszne danie dla najmłodszych i najstarszych.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Nie zapominaj o dodatkach, idealnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław.

W szybki i prosty sposób zrobisz tą popularną surówkę w swoim domu. Zobacz sam jak prosty jest przepis. Będziesz potrzebować dosłownie kilka składników, a mianowicie białą kapustę, marchew, jabłko i kilka przypraw takich jak sól, pieprz, cukier, sok z cytryny. Kapustę obierz z zewnętrznych warstw liści, przekrój na pół i poszatkuj na drobne kawałki. Przełóż ją do dużej miski i dodaj obrane ze skóry i starte na tarce o grubych oczkach jabłko i marchew. Dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy. Pamiętaj aby obficie skroplić surówkę sokiem z cytryny zapobiegnie to procesom utleniania, to znaczy, że jabłko po prostu nie ściemnieje i nie będzie wyglądać nie atrakcyjnie. I to cały przepis na sałatkę z białej kapusty. Wykonanie jej nie zajmie Ci więcej niż 20 minut, a zyskasz pyszny dodatek do Twojego głównego dania. Sam widzisz jak dobry to będzie pomysł na posiłek, dlatego koniecznie zapamiętaj jak przygotować i jak usmażyć rybę. Przepis na łososia z patelni sprawdzi się jako propozycja codziennego obiadu ale też jako wykwintny posiłek dla całej rodziny.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto