Jak zrobić łososia na patelni?

Chcesz przygotować rybę na obiad, ale nie masz sprawdzonego przepisu? Koniecznie przekonaj się jak zrobić łososia na patelni i postaw na obiad z rybą 2 razy w tygodniu.

1. W pierwszej kolejności łososia dopraw do smaku, idealnie sprawdzi się tutaj sok z cytryny, czerwona słodka papryka, oregano, sól i pieprz.

2. Następnie rozgrzej olej rzepakowy na patelni i połóż kawałki łososia.

3. Zacznij smażenie ryby od strony skóry.

4. Smaż tak długo z każdej strony, aż łosoś się zarumieni.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić łososia na patelni?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić łososia na patelni? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nie masz pomysłu na obiad dla całej swojej rodziny? Koniecznie wykorzystaj mój przepis i dowiedz się jak zrobić łososia na patelni. Potrzebne Ci będzie dosłownie kilka składników i pyszna potrawa gotowa.

Koniecznie przekonaj się jak przyrządzić łososia na patelni i postaw na obiad z rybą 2 razy w tygodniu.

1. W pierwszej kolejności łososia dopraw do smaku, idealnie sprawdzi się tutaj sok z cytryny, czerwona słodka papryka, oregano, sól i pieprz.

2. Następnie rozgrzej olej rzepakowy na patelni i połóż kawałki łososia.

3. Zacznij smażenie ryby od strony skóry.

4. Smaż tak długo z każdej strony, aż łosoś się zarumieni. Po tym czasie nasz smażony łosoś jest smaczny i dobry do spożycia.

Będzie to idealny pomysł na pyszne danie dla najmłodszych i najstarszych.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Nie zapominaj o dodatkach, idealnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław.

W szybki i prosty sposób zrobisz tą popularną surówkę w swoim domu. Zobacz sam jak prosty jest przepis. Będziesz potrzebować dosłownie kilka składników, a mianowicie białą kapustę, marchew, jabłko i kilka przypraw takich jak sól, pieprz, cukier, sok z cytryny. Kapustę obierz z zewnętrznych warstw liści, przekrój na pół i poszatkuj na drobne kawałki. Przełóż ją do dużej miski i dodaj obrane ze skóry i starte na tarce o grubych oczkach jabłko i marchew. Dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy. Pamiętaj aby obficie skroplić surówkę sokiem z cytryny zapobiegnie to procesom utleniania, to znaczy, że jabłko po prostu nie ściemnieje i nie będzie wyglądać nie atrakcyjnie. I to cały przepis na sałatkę z białej kapusty. Wykonanie jej nie zajmie Ci więcej niż 20 minut, a zyskasz pyszny dodatek do Twojego głównego dania. Sam widzisz jak dobry to będzie pomysł na posiłek, dlatego koniecznie zapamiętaj jak przygotować i jak usmażyć rybę. Przepis na łososia z patelni sprawdzi się jako propozycja codziennego obiadu ale też jako wykwintny posiłek dla całej rodziny.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto