Jak zrobić lody śmietankowe?

- Na początek przygotuj:
- szklankę mleka 3,2%,
- szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%,
- ⅔ szklanki cukru, 6 żółtek,
- pół szklanki śmietany 18%.
- Do garnuszka z grubszym dnem wlej mleko, śmietanę 30% lub 36% i gotuj na niedużym ogniu, doprowadzając składniki do wrzenia.
- Przy pomocy miksera ubij żółtka oraz cukier do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
- Do masy z żółtek dodaj połową zagotowanego mleka i zmiksuj.
- Masę z żółtek przelej do pozostałego w garnuszku mleka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając masę łyżką do zgęstnienia.
- Garnek szybko zdejmij z palnika tak, aby nie doprowadzić masy do wrzenia.
- Masę odstaw do wystudzenia.
- Do wystudzonej masy dodaj śmietanę 18%, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i schłodź.
- Schłodzone składniki zmiksuj, przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki.
- Podczas chłodzenia co około 30 minut wyciągnij masę z zamrażarki i zmiksuj ją (czynność powtórz 6 razy).
- Następnie lody pozostaw do całkowitego zamarznięcia.