Jak zrobić lody śmietankowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Lody to zamrożony deser, który uzyskiwany jest podczas procesu zamrażania. Do zamrażania wykorzystuje się masę uzyskaną z produktów mlecznych (mówimy wtedy o lodach mlecznych) lub wody (mówimy wtedy o lodach wodnych). Sorbet również stanowi odmianę lodów i produkowany jest z owoców, cukru oraz wody. Obecnie możesz wykonać lody w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej - wystarczy, że mleko zastąpisz napojem roślinnym, np. sojowym, ryżowym, owsianym czy kokosowym. Lody mogą zostać podane w różnych formach, np w wafelku lub kubeczku w postaci gałek, w postaci zakręconego stożka, na patyku (lód pozostaje na patyku wbitym w środek masy lodowej). W dalszej części dowiesz się jak zrobić pyszne, domowe lody śmietankowe. Sprawdzony przepis na lody śmietankowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Lody przygotowane w domu stanowią doskonały pomysł na orzeźwiającą przekąskę w sezonie letnim.
A więc jak zrobić lody śmietankowe? Na początek przygotuj 1 szklankę mleka 3,2%, 2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%, ⅔ szklanki cukru, 6 żółtek oraz pół szklanki śmietany 18%. Do garnuszka z grubszym dnem wlej mleko, śmietanę 30% lub 36% i gotuj na niedużym ogniu, doprowadzając składniki do wrzenia. Przy pomocy miksera ubij żółtka oraz cukier do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Do masy z żółtek dodaj połową zagotowanego mleka i zmiksuj. Masę z żółtek przelej do pozostałego w garnuszku mleka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając masę łyżką do zgęstnienia. Garnek szybko zdejmij z palnika tak, aby nie doprowadzić masy do wrzenia. Masę odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodaj śmietanę 18%, dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i schłodź. Schłodzone składniki zmiksuj, przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Podczas chłodzenia co około 30 minut wyciągnij masę z zamrażarki i zmiksuj ją (czynność powtórz 6 razy). Następnie lody pozostaw do całkowitego zamarznięcia.
Lody możesz przygotować także bez żółtek. W tym celu przygotuj 2 szklanki śmietany 30-36%, 1 szklankę mleka oraz 7 płaskich łyżek stołowych cukru. Połowę śmietanki wlej do garnka, dodaj do niej cukier i podgrzewaj na małym ogniu mieszając cały czas - składniki gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie garnek zdejmij z ognia, jego zawartość przełóż do pojemnika, w którym będziesz mrozić lody. Do podgrzanej śmietanki dodaj pozostałą śmietanę oraz mleko i składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Pojemnik włóż do lodówki, aby schłodzić masę. Pojemnik ze schłodzoną masą wstaw do zamrażarki i co 30 minut zmiksuj jego zawartość, aby uzyskać puszyste lody. Czas zamrażania lodów wynosi około 4 godzin.
Podsumowując: wiesz już jak samemu przygotować najlepsze lody. Lody śmietankowe są dobre do spożycia po zamrożeniu. Lody przechowuj w zamrażarce przez maksymalnie 3 dni. Domowe lody świetnie sprawdzą się jako orzeźwiająca przekąska w sezonie letnim. Na ich bazie możesz przygotować także lody waniliowe - wystarczy, że dodasz do nich pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy.