Jak zrobić leczo? Co jeszcze warto wiedzieć?
Leczo to danie, które wywodzi się z kuchni węgierskiej. Z czego zrobić leczo? Leczo to danie jednogarnkowe, które przygotowuje się na bazie warzyw. Czasem do dania dodaje się kiełbasę, boczek lub inny rodzaj mięsa. Tradycyjna potrawa węgierska przygotowywana jest z papryki, cebuli oraz pomidorów, które smażę się na smalcu i doprawia papryką w proszku. Najczęściej ta forma wykorzystywana jest jako dodatek do obiadu. W kuchni węgierskiej do lecza jako samodzielnego dania dodaje się również kiełbasę. W kuchni polskiej leczo chętnie przygotowywane jest w sezonie letnim, ponieważ warzywa dostępne są w przystępnych cenach, a samo danie jest łatwe i szybkie do przygotowania. Smaczne leczo na obiad możesz przygotować z cukinią, papryką oraz z kiełbasą.
A więc jak zrobić leczo? Leczo to danie jednogarnkowe, które przygotowywane jest na bazie świeżych warzyw niekiedy z dodatkiem mięsa. Aby przygotować leczo pokrój w kostkę wszystkie składniki, które zamierzasz wykorzystać do przygotowania dania. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, a także mięso, jeżeli używasz. Zawartość patelni przełóż do dużego garnka, następnie dodaj do niego pozostałe warzywa pokrojone w kostkę oraz pomidory z puszki. Dodaj odrobinę wody i całość gotuj na średnim ogniu. Pod koniec gotowania leczo dopraw do smaku ulubionymi ziołami, solą oraz pieprzem. Następnie leczo duś pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie garnek odkryj i gotuj jeszcze kilka minut, aby woda odparowała.
Do przygotowania leczo najczęściej wykorzystuje się pomidory oraz paprykę. Produkty te stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesów starzenia się skóry. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu. Odpowiednia podaż witaminy C wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Podaż witaminy C jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym, ponieważ w tym okresie jesteśmy narażeni na obniżenie odporności. W kuchni paprykę możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów: możemy spożywać ją na surowo, przygotować papryki faszerowane, wykorzystać jako dodatek do lecza lub gulaszu, podać formie surówki czy jako dodatek do sałatki.
Podsumowując wiesz już jak ugotować leczo. Sprawdzony przepis na proste danie świetnie sprawdzi się do przygotowania obiadu dla całej rodziny. Leczo chętnie przygotowywane jest podczas sezonu letniego, ponieważ składniki do jego przygotowania dostępne są w przystępnych cenach. Do przygotowania leczo warto wykorzystać warzywa wyhodowane na własnej działce. Najlepsze leczo doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa.