Jak zrobić krokiety z mięsem? Co jeszcze warto wiedzieć?
Krokiety to jedno z tych dań, które ma wielu zwolenników. Są pyszne i niezwykle chrupiące, dlatego ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobre rozwiązanie na smaczny obiad, czy kolację. Można je przygotować w wielu różnych wersjach, jednak najpopularniejsze są te na bazie mięsa.
Jak zrobić krokiety z mięsem? Oto sprawdzony przepis:
- Przygotuj farsz: na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone i przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową i paprykę. Całość smaż, aż do zarumienienia mięsa.
- Przygotuj ciasto naleśnikowe: zmieszaj mąkę, 2 jaja, mleko i 2 łyżki oleju. Dodaj odrobinę soli. Wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
- Smaż cienkie naleśniki i odkładaj je na talerzyk.
- Mięsny farsz nakładaj na naleśniki, a następnie całość zroluj.
- Krokiety maczaj w jajku i bułce tartej.
- Krokiety smaż na rozgrzanym oleju, do zarumienienia.
Ich przygotowanie nie należy jednak do najprostszych, ponieważ składa się z kilku elementów, takich jak farsz, naleśnik oraz panierka. Każdy z nich wymaga dopracowania, aby końcowy efekt był zadowalający, to znaczy panierka chrupiąca, naleśnik puszysty i idealnie zawinięty, a zamknięty w nim farsz miękki i aromatyczny. Jeśli zastanawiasz się, jak się robi najlepsze krokiety, koniecznie sięgnij do wyróżnionych przepisów na tej stronie. Znajdziesz tam nie tylko przepis na krokiety z mięsem, ale również na takie w pełni wegetariańskie.
Zastanawiasz się jak przyprawić mięso do krokietów? Niezwykle ważne jest, by mięso było smaczne, dlatego warto dodawać do całości dość sporo przypraw. Farsz do krokietów nadaje całości charakterystycznego smaku. Jeśli sięgasz po mięsny farsz, możesz przyprawić go:
- ziołami prowansalskimi,
- pieprzem ziołowym,
- gałką muszkatołową,
- papryką słodką i ostrą,
- czosnkiem mielonym,
- cebulą mieloną,
- chili
Przyprawy możesz dowolnie łączyć, tak, by powstał farsz, który będzie dla Ciebie smaczny.
Farsz na krokiety z mięsem najlepiej przygotować z mięsa mielonego, tak jest szybciej i łatwiej. Można też użyć mięsa, które zostało z rosołu. Wystarczy je zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Idealnie sprawdzi się do tego celu mięso z kurczaka lub indyka, gdyż jest bardzo smaczne i zawiera mało tłuszczu. Można także użyć mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego.
Krokiety mięsne są idealną propozycją dla osób, które nie przepadają za kapustą lub źle się po niej czują. W tej opcji dominuje tylko mięso z małym dodatkiem cebuli, dzięki czemu całość jest mniej wzdymająca i lepiej strawna dla osób, którym zbyt duże ilości kiszonek szkodzą. Mięsne krokiety mają również mocniejszy smak, dzięki dużemu udziałowi smażonego drobiu.
Krokiety to danie idealne dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Smakują wybornie, zwłaszcza usmażone w złocistej, chrupiącej panierce. Będą świetną propozycją na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Nadają się również bardzo dobrze jako przekąska na imprezy. Krokiet to z francuskiego croquette, czyli rodzaj pasztecika. W wielkim skrócie jest to podsmażony naleśnik wypełniony dowolnym farszem na słono.