Jak zrobić krewetki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Krewetki smażone na maśle z czosnkiem oraz ziołami to doskonały pomysł na obiad rodzinny lub kolacje dla dwojga. Sprawdzony przepis na krewetki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Krewetki możemy przygotować w wielu odsłonach, jednak najbardziej znaną jest podanie krewetek z dodatkiem czosnku oraz natki pietruszki.
A więc jak zrobić krewetki? Abu przygotować krewetki możesz wykorzystać kilka technik kulinarnych. Krewetki w skorupce gotuj w wodzie do momentu jej zagotowania lub blanszuj je we wrzątku przez około 3 minuty. Po tym czasie skorupki krewetek powinny zostać zarumienione. Krewetki podgotowane lub surowe możesz grillować przez kilka minut (po około 1,5 minuty na stronę). Zbyt długie grillowanie sprawi, że krewetki będą trudne do przegryzienia. Obrane krewetki możesz podsmażyć na dużym ogniu lub usmażyć ja na maśle. Możesz je również dusić w sosie, np. śmietanowym. Do krewetek doskonale pasuje białe wino, dlatego podczas ich duszenia dodaj je do potrawy.
A jak zrobić krewetki z czosnkiem oraz natką pietruszki? Na początek przygotuj krewetki mrożone, czosnek, oliwę z oliwek, śmietanę kremówkę, natkę pietruszki, sól, pieprz, papryczkę chilli. Papryczkę chilli posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj na patelnię papryczki i krewetki. Smaż przez 4-5 minut. Wlej śmietanę kremówkę i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z dodatkiem ryż lub świeżego pieczywa.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. W Polsce jednak najczęściej podawane są krewetki mrożone. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen.
Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne. Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze dzięki obecności biologicznie aktywnego składnika – allicyny. Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Czosnek wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywanie czosnku zmniejsza również ryzyko rozwoju wrzodów żołądka powodowanych przez Helicobacter pylori.
Podsumowując: smaczne krewetki możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Do ich wykonania możesz wykorzystać każdą technikę kulinarne. Najlepsze krewetki doskonale smakują z dodatkiem natki pietruszki oraz czosnku.