Jak zrobić krem z mascarpone? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli jesteś w trakcie przygotowania tortu, ale nie wiesz, jak zrobić krem z mascarpone.
Zatem poznaj mój przepis na krem z mascarpone.
- Do miski wlej śmietanę i zacznij miksować.
- Następnie dodaj mascarpone i cukier.
- Miksuj tak długo, aż masa będzie jednolitej konsystencji.
Będzie to idealny pomysł na pyszny i smaczny krem.
Dlatego, jeśli brakuje Ci pomysłu, wykorzystaj mój sprawdzony przepis na tort brzoskwiniowy, na który dzisiaj przedstawię Ci bardzo szybki i prosty przepis to pyszne połączenie delikatnego biszkoptu ze słodkim kremem i soczystymi brzoskwiniami.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci naprawdę podstawowe składniki, które dokładnie wymieniam nieco niżej. Dodatkowo przygotuj brzoskwinie z puszki, które idealnie sprawdzają się w tym przepisie, serek mascarpone i śmietanka, dzięki którym powstania masa do tortu. Sprawdzi się on też do ciasta.
Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem jak zrobić tort brzoskwiniowy, który będzie pyszny i idealny dla dzieci?
Zaczniemy od przygotowania biszkoptu, podczas jego pieczenia zajmiemy się naszym kremem z serkiem mascarpone. Pamiętaj, że serek mascarpone oprócz tego, że jest pyszny, jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Nie ma znaczenia, na którą wersję się zdecydujesz, krem będzie dobry z każdą wersją serka, sam zadecyduj, który będzie dla Ciebie najlepszy. Dlatego koniecznie wykorzystaj mój
przepis na tort brzoskwiniowy krok po kroku i przygotuj go w domu.