Jak zrobić krem do tortu? Co jeszcze warto wiedzieć?
Tort to ciasto deserowe przekładane kremem i bogato zdobione. W Polsce tort piecze się przeważnie na specjalne okazje, do których zaliczyć możemy urodziny, wesele czy rocznice. W dalszej części dowiesz się, jak się robi krem do tortu. Przepisy na krem do tortu są przeważnie bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego.
Aby przygotować pyszny tort w domu warto upiec ciasto biszkoptowe lub biszkoptowo-tłuszczowe. Biszkopt dzieli się na blaty i każdy z nich nasącza ponczem, herbatą, lekkimi syropami z dodatkiem alkoholu. Jako przełożenie do tortu możesz wykorzystać dżem, konfiturę, bitą śmietanę, masę maślaną lub owocową, masę marcepanową lub inne kremy przygotowane na bazie śmietany. Jako wykończenie tortu można zastosować pozostałą masę, lukier, masę cukrową lub polewę (np. czekoladową). Jako element ozdobny możesz wykorzystać żywe kwiaty, posypki, listki czekoladowe, makaroniki, figurki z masy cukrowej, bakalie i owoce suszone, owoce kandyzowane, owoce świeże lub masy przeciskane przez rękaw cukierniczy.
Jak zrobić krem do tortu? Najbardziej popularny jest krem śmietanowy. Poniżej przedstawimy trzy przepisy na domowe kremy, które możesz wykorzystać do przygotowania tortu.
- Aby wykonać krem śmietanowy przygotuj 2 szklanki schłodzonej śmietanki 30%, 250 gram serka mascarpone oraz 30 gram cukru pudru. Schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone umieść w misce i zacznij ubijać. Następnie do masy dodaj po łyżce cukru pudru, ciągle miksując masę. Składniki miksuj, aż powstanie z nich puszysta masa. Jeśli dodasz do kremu pastę waniliową lub ekstrakt z wanilii uzyskasz krem o smaku waniliowym. Do kremu możesz dodać także zmiksowane na gładki mus owoce - wtedy krem będzie miał smak owocowy.
- Aby przygotować krem kakaowy przygotuj 2 szklanki schłodzonej śmietanki minimum 30% tłuszczu, 250 gram serka mascarpone, 50 gram cukru pudru oraz 2 płaskie łyżki stołowe kakao. Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone oraz przesiać cukier puder i kakao umieść w misce. Składniki zmiksuj na gładki i puszysty krem przy pomocy miksera. Krem powinien być gęsty.
- aby przygotować krem maślany przygotuj 1 kostkę miękkiego masła, 150 gram cukru pudru oraz odrobinę mleka (około 2-3 łyżek stołowych). Miękkie masło włóż do miski. Następnie masło zacznij ubijać na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Ubite masło powinno być puszyste i prawie białe. Następnie do ubitego masła dodawaj partiami przesiany cukier puder i dalej ubijaj masę. Gdy wsypiesz już cały cukier, masło ubijaj jeszcze przez około 3-4 minuty. Na koniec do masy dodaj mleko i wymieszaj składniki do całkowitego połączenia.
Podsumowując: wiesz już jak samemu przygotować pyszny i szybki krem do tortu w domu. Prosty przepis na najlepszy krem śmietanowy nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Potrzebujesz tylko miski oraz miksera. Aby przygotować łatwy krem warto również przygotować odpowiednie produkty - pamiętaj, że aby śmietanka dobrze się ubiła, powinna być schłodzona. W tym celu śmietankę możesz włożyć na całą noc do lodówki lub na 30 minut do zamrażarki, jeśli bardzo zależy Ci na czasie.