Jak zrobić kotlety schabowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kotlet schabowy jak sama nazwa wskazuje to kotlet ze schabu wieprzowego przygotowywany w panierce. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Kotlet schabowy to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Warto podać go z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki, np. mizerii. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić pyszne kotlety ze schabu. Sprawdzony przepis na kotlety schabowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania kotletów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A więc jak zrobić kotlety schabowe? Aby przygotować pyszne kotlety schabowe w panierce przygotuj następujące produkty spożywcze: schab bez kości, sól, pieprz, bułkę tartą, mleko, jajka oraz tłuszcz do smażenia (kotlety najlepiej smażyć na smalcu, jednak możesz wykorzystać również olej rzepakowy). Aby przygotować kotlety wykonaj następujące kroki:
- Schab pokrój na kotlety o grubości około 1,5 centymetra, opłucz je pod bieżącą wodą, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i wykrój wszystkie żyłki oraz tłuste elementy.
- Na blat kuchenny ułóż szmatkę, na nią połóż deskę do krojenia i rozbij kotlety przy pomocy tłuczka do mięsa. Rozbite mięso powinno mieć grubość około 7 mm.
- Rozbite kotlety możesz na około godzinę namoczyć w mleku, aby mięso było delikatne.
- Mięso na kotlety dopraw z dwóch stron solą oraz pieprzem. Następnie obtocz je w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce tartej.
- Zapanierowane kotlety smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu przez około 2 minuty na stronę.
- Usmażone kotlety możesz odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.
Podsumowując: wiesz już jak smażyć smaczne kotlety schabowe. Stanowią one doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Najlepsze kotlety ze schabu często podawane są jako danie obiadowe w wielu restauracjach. Tradycyjny kotlet schabowy doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz mizerii. Jako surówkę można również podać kapustę kiszoną lub surówkę z kapusty białej, świetnie sprawdzą się również buraczki zasmażane. Kotlety schabowe są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Kotlety można usmażyć na rozgrzanym tłuszczu lub upiec w piekarniku - jeśli zależy nam na mniej kalorycznej wersji kotletów, warto je upiec. Przygotowanie kotletów jest dość proste, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Dodatkowo produkty niezbędne do ich przygotowania dostępne są większości sklepów spożywczych. W sklepach dostępne są również proporcjowane kawałki schabu, które można rozbić na specjalnym sprzęcie w sklepie - dlatego przygotowanie kotletów jest również mniej czasochłonne.