Jak zrobić kompot z truskawek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak zrobić kompot z truskawek? Da się go przygotować w kilka chwil, w dodatku możesz użyć do tego zarówno owoców mrożonych, jak i świeżych. Oto sprawdzony sposób:
- W dużym garnku zagotuj 1 litr wody. Dodaj do niej cukier lub słodzik. Najlepiej użyć nie więcej niż 3 łyżki.
- Truskawki odpowiednio przygotuj: usuń z nich szypułki i dokładnie umyj.
- Wrzuć truskawki do gotującej się wody i odczekaj do jej ponownego zagotowania. Odczekaj 5 minut i zdejmij garnek z kuchenki. Przelej kompot do dzbanka.
Przepis na kompot z truskawek to doskonały sposób na pyszny dodatek do obiadu. Najlepszy jest oczywiście ten domowy. To nie tylko smaczny, ale również zdrowy napój. Przygotowany na bazie pysznych owoców. To dobry sposób na przemycenie ich do swojej diety w większej ilości.
Teraz, gdy już wiesz jak się robi najlepszy kompot, możesz przygotować go większej ilości i zapakować, do słoików na zimę. Takie przetwory będą wspaniałym pomysłem na czas, gdy ciężko o świeże owoce. Truskawki gotuje się niezbyt długo, dlatego zachowują one dużą część swoich właściwości zdrowotnych. Jeśli chcesz, by całość była jeszcze bardziej zdrowa, postaw na wersję bez cukru. Truskawek nie musisz słodzić, to owoce, które zachwycają swoją słodyczą. Możesz dodać do nich również odrobinę słodzika, jeśli bardzo zależy Ci na niezwykle słodkim smaku.
Truskawki to niezwykle zdrowe owoce. Warto wykorzystać ich potencjał, zwłaszcza w szczycie sezonu, kiedy są najbardziej wartościowe. Ciężko jest zjeść je "na zapas", można jednak przerabiać je na przetwory. Najpopularniejsze to oczywiście dżemy i soki, jednak warto też przygotować kompot. Kompot to wspaniały dodatek do obiadu, jest lekki, słodki i orzeźwiający. Idealnie smakuje podany z dodatkiem kostek lodów. Kompot możesz również wykorzystać w inny sposób. Świetnie sprawdzi się jako baza do galaretek i kisielów. Możesz też stworzyć z niego pyszną lemoniadę. Warto eksperymentować i znaleźć naprawdę ciekawą opcję, która zachwyci Ciebie oraz domowników.
Truskawki warto włączyć do swojej diety. Zawierają one bowiem mnóstwo składników odżywczych. Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek znajduje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy także witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Owoce zawierają kwas elagowy, który ma działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie oraz przyspieszają przemianę materii. Istnieją potwierdzone naukowo dowody, że owoce te przyczyniają się do obniżenia ryzyka chorób układu sercowo- naczyniowego.