Jak zrobić kluski śląskie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kluski śląskie to tradycyjne danie na terenie Dolnego Śląska. Jest to bardzo treściwe i pożywne danie na bazie ziemniaków, do którego dodatkowo możesz dodać mięso. Zapewni Ci ono sytość na długie godziny.
Zatem przekonaj się jak zrobić kluski śląskie i przygotuj pyszne danie na obiad dla całej Twojej rodziny.
Będziesz potrzebować tylko kilku składników, będą to: ziemniaki, czosnek, mąka ziemniaczana i jajka. Dodatkowo możesz użyć mięso, cebulę i czosnek.
Kluski możesz przygotować z ugotowanych ziemniaków, które zostaną Ci po obiedzie dzień wcześniej. W takich sytuacjach zachęcam Cię do przygotowania klusek śląskich według mojego przepisu lub szarych klusek.
Głównym składnikiem są tutaj ziemniaki, wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z szybkowaru tak samo, jak te przygotowane na parze lub gotowane w wodzie będą lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre. Bardzo zachęcam do ich przygotowania.
Zatem jak zrobić tradycyjne ciasto na kluski?
- Kilogram ziemniaków obierz i ugotuj w wodzie przez 20 minut.
- Zmieli ziemniaki w maszynce.
- Dodaj szklankę skrobi ziemniaczanej i wbij jajko.
- Zagnieć masę do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do garnka wlej litr wody ze szczyptą soli.
- Odrywaj kawałki ciasta i uformuj kulki, w każdej z nich zrób wgłębienie palcem.
- Ugotuj kluski w gorącej wodzie.
- Gdy kluski wypłyną, będą dobre i pyszne do spożycia.
Sam widzisz, że przepis na kluski śląskie jest niezwykle szybki i pyszny będzie to idealne danie główne, ale też dodatek do obiadu. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, że są najlepsze. Zapewne wszyscy Twoi goście potwierdzą, jak niesamowicie smaczne one są.