Jak zrobić kluski leniwe?

Kluski leniwe to jeden z najpopularniejszych dodatków, a także dań głównych w Polsce. Smakują wspaniale i są proste do przygotowania. A więc jak zrobić kluski leniwe?
- Ser twarogowy (około 1 kg) przeciśnij przez praskę do dużej miski. Wbij jajko i dodaj mąkę (około 150 g) oraz cukier waniliowy (odrobinę). Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób na gładkie i spójne ciasto.
- Ciasto podziel na dwie mniejsze części i na blacie zroluj każdy kawałek, by powstał długi rulon.
- Za pomocą noża z rulonów wycinaj małe romby, tnąc ciasto po skosie.
- W garnku zagotuj wodę i wrzucaj małymi partiami kluski, wymieszaj je łyżką, by się nie posklejały. Gotuj około 2 min od wypłynięcia.
Gotowe kluski możesz podawać z ulubionymi dodatkami.