Jak zrobić kluski leniwe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kluski leniwe to jeden z najpopularniejszych dodatków, a także dań głównych w Polsce. Smakują wspaniale i są proste do przygotowania. A więc jak zrobić kluski leniwe? Oto prosty przepis:
- Ser twarogowy (około 1 kg) przeciśnij przez praskę do dużej miski. Wbij jajko i dodaj mąkę (około 150 g) oraz cukier waniliowy (odrobinę). Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób na gładkie i spójne ciasto.
- Ciasto podziel na dwie mniejsze części i na blacie zroluj każdy kawałek, by powstał długi rulon.
- Za pomocą noża z rulonów wycinaj małe romby, tnąc ciasto po skosie.
- W garnku zagotuj wodę i wrzucaj małymi partiami kluski, wymieszaj je łyżką, by się nie posklejały. Gotuj około 2 min od wypłynięcia.
Gotowe kluski możesz podawać z ulubionymi dodatkami. To doskonały pomysł na smaczne danie na obiad dla całej rodziny. Przepis na kluski leniwe jest niezwykle prosty i na pewno nie będą stanowiły one żadnej trudności nawet dla początkujących kucharzy. Można je wykonać w bardzo szybkim czasie, dlatego sprawdzą się w diecie osób zapracowanych i niemających czasu na zbyt długie gotowanie. To przepis, z którym poradzą sobie nawet najmłodsi kucharze. I choć są bardzo proste, wcale nie wydają się nudne. To wszystko zasługa wspaniałego smaku, a także różnych możliwych wariantów podania.
Kluski leniwe można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy tak jak wyżej to stworzenie ich tylko na bazie twarogu. Dzięki temu są nieco słodkie i sprawdzają się lepiej jedzone ze słodkimi dodatkami. Druga opcja to przygotowanie ich z dodatkiem ziemniaków. To wersja bardziej treściwa, a same kluski przypominają nieco tradycyjne kopytka. Można je podawać w sposób bardziej wytrawny. Idealnie sprawdzą się zwłaszcza z dodatkiem masła, a także z parmezanem.
Do klusek konieczne jest dodanie mąki, niestety bez niej nie wyjdą. Najlepiej zrobić je na bazie maki pszennej, której nie trzeba dodawać zbyt dużo, by dobrze połączyć kluski. Można też przygotować je z dodatkiem mąki ziemniaczanej, która jest łatwo dostępna, ale także bezglutenowa, co na pewno zadowoli osoby, które są na diecie eliminującej to białko. Warto jednak uważać, by nie dodać jej zbyt dużo, gdyż wpłynie to negatywnie na miękkość klusek. Jeśli przygotowuje się kluski na słodko, to najlepiej postawić na bardziej oczyszczoną mąkę, która jest delikatna w smaku, a przy tym idealnie nadaje się właśnie do słodkości. Natomiast jeśli przygotowujesz kluski wytrawne, to dobrze dodać do nich mąkę pełnoziarnistą. Dzięki temu będą nie tylko bardziej sycące, ale również zdrowsze dla układu trawiennego i krwionośnego.
Szukasz inspiracji na to co zrobić z kluskami? Koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji w tym wpisie. Znajdziesz tam niejeden przepis na kluski leniwe, niezwykle pyszne, ale też szybkie i proste. To dobre danie obiadowe, gdyż można je zrobić w kilka chwil. Teraz gdy już wiesz, jak się robi najlepsze kluski leniwe, możesz sięgnąć po ten prosty przepis i przygotować naprawdę smaczne dania na ich bazie. Koniecznie wypróbuj je w różnych wersjach, by wybrać swoją ulubioną.