Jak zrobić kisiel? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kisiel to jeden z najprostszych domowych deserów. Można go zrobić w 15 minut z kilku składników, które na pewno znajdziesz w swojej spiżarni. Najprawdziwszy, najlepszy na świecie kisiel to świeże owoce albo sok owocowy plus odrobina cukru lub miodu i niewielka ilość mąki ziemniaczanej. Tak prosty, a tak niedoceniany i rzadko przygotowywany w domu deser. Kisiel w dodatku jest bardzo lekkostrawny, dlatego sprawdzi się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. A więc jak zrobić kisiel? Oto prosty przepis na kisiel owocowy:
- Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:
- mąkę ziemniaczaną (60 g),
- sok owocowy (125 ml),
- cukier (15 g),
- wodę (500 ml).
- W 100 ml wody rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i cukier.
- Resztę wody zagotuj z dodatkiem soku.
- Do gotującego soku wlej bardzo powoli mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając.
- Całość zagotuj i przelej do małych miseczek.
Jeśli po zagotowaniu kisiel nie będzie gęsty, należy rozprowadzić kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w bardzo niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodać ją do kisielu, wymieszać i zagotować.
Ten sprawdzony przepis możesz dowolnie modyfikować. Jak? Poprzez zmianę dodatków. Ten kisiel da się przygotować nie tylko z sokiem owocowym, ale również syropem. Do tego przepisu można użyć dowolnego soku. Sprawdzi się zarówno malinowy, truskawkowy, jak i bardziej egzotyczne na przykład z mango. Można też zmienić cukier na dowolny słodzik - zarówno miód, jak i ksylitol, czy erytrytol. Dzięki temu całość jest smaczna, ale również zdrowe. Aby wzbogacić smak, do kisielu dodaj owoce — najlepsze będą świeże owoce sezonowe takie, jak truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie lub jagody.
Kisiel wykonany z domowych składników i zawierający jedynie owoce, mąkę lub skrobię ziemniaczaną oraz ewentualnie miód, to doskonała przekąska dla każdego. Stanowi bogate źródło cennych witamin i minerałów, dzięki czemu wykazuje pozytywny wpływ na organizm. Kisiel to przekąska lekkostrawna i zdrowa. Znana jest również przekąska - kisiel z soku dla niemowlaka. Podstawowym elementem każdego kisielu są owoce. To niezwykle uniwersalny deser, ponieważ możemy dodać nasze ulubione składniki, dowolnie modyfikując przepis. Kisiel to przejrzysty, o galaretowatej konsystencji słodki deser. Jego zaletą jest dość krótki skład, dlatego można go podawać niemowlętom już od 6 miesiąca życia (w zależności od rodzaju dodanych owoców czy soku).
Choć kisiel można kupić w każdym sklepie, to jednak najlepszy jest ten domowy. W dodatku jego przygotowanie w domu wcale nie jest trudne, wręcz przeciwnie przepis jest szybki i łatwy, a przy okazji wychodzi z niego pyszny deser. To dobry wybór na deser dla dzieci jest nie tylko smaczny, ale też lekkostrawny i przepełniony owocami. Teraz gdy wiesz już jak go przygotować w domu samodzielnie, możesz sięgać po ten pyszny i ciekawy deser. Sprawdzi się nie tylko na diecie lekkostrawnej, ale po prostu w codziennym dobre zbilansowanym menu. By całość była jeszcze zdrowsza, warto podawać go ze świeżymi owocami, ale także z dodatkiem orzechów.