Jak zrobić kimchi? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej, jednak zyskuje coraz większą popularność w innych rejonach. W Polsce jest coraz bardziej znana ze względu na rosnącą liczbę restauracji serwujących potrawy kuchni azjatyckiej, a także dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Kimchi to bardziej nowoczesna alternatywa dla tradycyjnej kapusty kiszonej, która dzięki większej ilości orientalnych przypraw jest bardziej aromatyczna i pikantniejsza.
Kimchi to rodzaj azjatyckiej kiszonki, którą robi się na bazie kapusty z dodatkiem innych warzyw. Choć można dostać je w każdym większym sklepie, gdyż zyskało na popularności, to jednak najlepiej smakuje to zrobione w domu. A więc jak zrobić kimchi samemu? Oto najprostszy przepis na kimchi:
- Przygotuj wszystkie składniki:
- kapustę (pekińska),
- rzodkiew,
- czosnek,
- paprykę chili,
- cebulę
- mąkę ryżową
- cukier,
- imbir, sos sojowy, sól.
- Kapustę umyj i wytnij z niej głąb. Liście pokrój w bardzo drobne paski włóż do miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Pozostałe warzywa obierz i pokrój w słupki. Czosnek, imbir oraz sos sojowy zmiksuj na gładką masę. Mąkę ryżową wymieszaj z dodatkiem wody, podgrzej i dodaj cukier. Następnie do mąki dodaj chilli. Do mąki dodaj wszystkie warzywa, sos sojowy, całość wymieszaj. Na sam koniec warzywa umieść w słoikach. Potrawa jest dobra do spożycia po około 2 tygodniach.
Ta koreańska kiszonka wykonana jest z wielu zdrowych warzyw i zawiera wysoki poziom błonnika pokarmowego, a jednocześnie ma niską zawartość kalorii. Jednocześnie niewielka porcja kimchi z kapusty zapewnia ponad połowę dziennej zalecanej ilości witaminy C i karotenu. Wszystkie składniki kimchi: kapusta pekińska, cebula, czosnek, imbir, papryczki chili, marchew, dymka, to esencja zdrowia.
Przepis na kimchi jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a spożycie kimchi na jednego mieszkańca sięga ponoć aż 20 kg rocznie. Co ważne tradycja przygotowywania kimchi została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Kimchi posiada wiele właściwość prozdrowotnych związanych z dużą zawartością błonnika, witamin A, C, B1, B2, żelaza oraz bakterii kwasu mlekowego. Jest potrawą dietetyczną, o niskiej kaloryczności. Kimchi ma działanie probiotyczne, regulujące florę jelitową, przeciwzapalne, redukujące poziom cholesterolu, stymulujące układ odpornościowy, pomaga w odchudzaniu.
Słowo kimchi oznacza sfermentowane warzywa. W ten sposób przechowywano w Korei warzywa na zimę. Pierwsze kimchi mogło być przygotowane w VII wieku. Jako pierwsze opisano kimchi z rzepy. W XII wieku kimchi zaczęto jadać nie tylko zimą, ale także przez cały rok. Tradycyjne kimchi przechowuje się w glinianych garnkach. Podczas fermentacji kimchi ma bardzo intensywny zapach. Obecnie do przygotowywania kimchi używa się specjalnych lodówek.
Jeśli chcesz znaleźć sprawdzony przepis na tradycyjne, koreańskie kimchi możesz szukać na zagranicznych stronach lub skorzystać z propozycji z tego wpisu. Ten prosty przepis sprawdzi się na co dzień i od święta. Prawdziwe domowe kimchi jest świetnym dodatkiem do wielu ciekawych dań. W jej przypadku inaczej niż w tradycyjnej polskiej kapuście kiszonej. Główną rolę gra w nim kapusta pekińska.