Jak zrobić kiełbasę w słoikach?

- Na początek przygotuj:
- kg łopatki wieprzowej,
- ,5 kg boczku surowego bez kości,
- niepełną szklankę zimnej wody,
- płaską łyżeczkę soli,
- łyżki majeranku,
- płaską łyżeczkę pieprzu mielonego,
- ząbków czosnku,
- liście laurowe,
- płaską łyżkę papryki słodkiej lub wędzonej,
- płaską łyżeczkę cukru.
- Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce o grubych oczkach.
- Mięso mielone wymieszaj dokładnie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, cukier, paprykę oraz pieprz.
- Mięso wyrabiaj przez chwilę i stopniowo dodawaj do niego wodę.
- Do wyparzonych słoików włóż pół liścia laurowego i napełnij słoiki masą mięsną, dokładnie ubijając masę przy pomocy łyżki.
- Słoiki zakręć.
- Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i wstaw słoiki tak, aby nie stykały się.
- Następnie do garnka wlej wodę.
- Wodę wolno podgrzewaj, a słoiki gotuj przez około 2 godziny od momentu zagotowania.
10 Po tym czasie wyłącz palnik pod garnkiem i pozostaw w nim słoiki do wystygnięcia.