Jak zrobić kiełbasę w słoikach? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kiełbasa to wyrób, który przygotowywany jest z mięsa mielonego lub podrobów wymieszanych z dodatkami (przyprawami lub ziołami), masa kiełbasy umieszczana jest w osłonce i wędzona. Kiełbasy możemy podzielić na trwałe, półtrwałe oraz nietrwałe - podział ten uwzględnia zawartość wody w gotowym wyrobie. Dobrą alternatywą dla kiełbas wędzonych jest kiełbasa w słoiku. W dalszej części dowiesz się, jak się robi kiełbasę w słoiku. Najlepszą kiełbasę przygotujesz samodzielnie w domu. Kiełbasy chętnie wykorzystywane są w kuchni jako dodatek do wielu dań lub jako dodatek na kanapki. Sprawdzony przepis na kiełbasę słoikową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Kiełbasę w słoiku można przechowywać dość długo (w lodówce nawet do 3 tygodni, natomiast jeśli poddasz kiełbasę procesowi tyndalizacji, możesz przechowywać ją nawet do kilku miesięcy).
A więc jak zrobić kiełbasę w słoikach? Na początek przygotuj 1 kg łopatki wieprzowej, 0,5kg boczku surowego bez kości, niepełną szklankę zimnej wody, płaską łyżeczkę soli, 2 łyżki majeranku, płaską łyżeczkę pieprzu mielonego, 5 ząbków czosnku, 2 liście laurowe, płaską łyżkę papryki słodkiej lub wędzonej oraz płaską łyżeczkę cukru. Mięso umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce o grubych oczkach. Mięso mielone wymieszaj dokładnie, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, cukier, paprykę oraz pieprz. Mięso wyrabiaj przez chwilę i stopniowo dodawaj do niego wodę. Mięso wyrabiaj do momentu, aż wchłonie całą wodę. Do wyparzonych słoików włóż pół liścia laurowego i napełnij słoiki masą mięsną, dokładnie ubijając masę przy pomocy łyżki. Słoiki zakręć. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i wstaw słoiki tak, aby nie stykały się. Następnie do garnka wlej wodę tak, aby nakrętki słoików były nad poziomem wody. Wodę wolno podgrzewaj, a słoiki gotuj przez około 2 godziny, od momentu zagotowania (woda ma delikatnie gotować się). Po tym czasie wyłącz palnik pod garnkiem i pozostaw w nim słoiki do wystygnięcia. Tak przygotowane mięso w słoikach możesz przechowywać w lodowce do 2 tygodni.
Abe przedłużyć trwałość kiełbasy w słoikach proces pasteryzacji powtórz po dobie. Słoiki gotuj jednak tylko przez 20-30 minut (nie 2 godziny jak poprzednio) i pozostaw je do wystudzenia. W kolejnym dniu również gotuj słoiki przez 20-30 minut i pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowaną kiełbasę w słoikach możesz przechowywać nawet kilka miesięcy. Warto jednak sprawdzić, czy wszystkie przykrywki w słoikach są wklęsłe (jeśli nie, takie mięso przeznacz do szybszego spożycia).
Podsumowując: wiesz już, jak domowym sposobem przygotować samemu swojską kiełbasę. Sprawdzony przepis warto wykorzystać do samodzielnego przygotowania wędlin w domu. Przepis na kiełbasę w słoiku jest stosunkowo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Tradycyjna, domowa kiełbasa w słoiku świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek - warto podać ją na pieczywie pełnoziarnistym z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw lub ich przetworów (np. z ogórkami kiszonymi).