Jak zrobić kiełbasę?

Aby zrobić dobrą, domową kiełbasę przygotuj:
- łopatkę lub szynkę wieprzową,
- boczek wieprzowy surowy,
- golonkę wieprzową,
- pieprz czarny,
- czosnek granulowany,
- sól kuchenną,
- sól peklową zawierającą azotyny,
- przegotowaną wodę
- jelita wieprzowe.
Przygotowanie:
- Na początek mięso umyj dokładnie pod zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki.
- Następnie kawałki mięsa z łopatki lub szynki zmiel na sitku o oczkach 10 mm, boczek zmiel na sitku o oczkach 4 mm a golonkę na oczkach o średnicy 3 mm.
- Mięso z łopatki lub szynki włóż do miski i dodaj do niego połowę pieprzu, czosnku, soli, peklosoli oraz przegotowaną wodę — składniki wyrabiaj do uzyskania kleistej masy.
- W drugiej misce wymieszaj pozostałe mięso z pozostałymi przyprawami.
- Mięso z dwóch misek połącz i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Jelita wieprzowe dokładnie oczyść i nadziej je mięsem przy pomocy maszynki z odpowiednią nakładką do nadziewania lub przy pomocy nadziewarki.
- Jelito wsuń na lejek od nadziewania i sukcesywnie zacznij je nadziewać, delikatnie przesuwając jelito do przodu.
- Jelito z masą odkręć do około 30 cm, aby uzyskać pętka.
9 Tak przygotowaną kiełbasę powieś na kiju.
- Kiełbasę umieść w wędzarni i susz ją przez około 30 minut w temperaturze 50 st. C przy otwartym kominie wędzarniczym.
- Następnie komin zamknij i duś kiełbasę w 60 st. C przez około 90 minut. Po tym czasie temperaturę zwiększ do 90 st. C i kiełbasę wędź do momentu uzyskania w jej wnętrzu temperatury 72 st. C (temperaturę zmierz przy pomocy odpowiedniego termometru, który wbija się w produkt spożywczy).
- Tak przygotowaną kiełbasę wyciągnij z wędzarni i pozostaw do wystudzenia.