Jak zrobić kawę w kawiarce? Co jeszcze warto wiedzieć?
Świeża kawa jest niezwykle smacznym dodatkiem do pysznego śniadania, ale także deseru. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej dnia. Można przygotować ją w domu na kilka sposób, jednym z popularniejszych w ostatnim czasie jest użycie kawiarki. A jak zrobić kawę w kawiarce? Oto przepis na kawę z kawiarki:
- Przygotuj kawiarkę oraz zmieloną kawę (pamiętaj, że nie powinna być zbyt drobna).
- Do zbiorniczka kawiarki wlej gorącą wodę. Pamiętaj, aby jej poziom był poniżej zaworu zabezpieczającego.
- Na sitko wysyp kawę, nie dociskaj jej jednak. Pamiętaj, by zapełnić całe sitko.
- Sitko delikatnie włóż do kawiarki.
- Górną część kawiarki załóż na wypełniony kawą i wodą dół. Uważaj, by się nie poparzyć.
- Postaw kawę na kuchence. Kawa będzie gotowa, gdy usłyszysz bulgoczący dźwięk.
Zastanawiasz się jak się robi naprawdę smaczną kawę w domu? Z pomocą może przyjść kawiarka. Wiele osób zastanawia się jednak jak używać kawiarki. Jeśli nigdy wcześniej nie mieliśmy z nią do czynienia, to faktycznie jej użycie na początku może być dla nas nieco kłopotliwe. Jednak już po kilku razach na pewno przywykniemy do jej obsługi. W kawiarce przygotujesz wspaniałą kawę mieloną, zarówno czarną, jak i mleczne. Pamiętaj jednak, by mleko dolewać już na samym końcu, wprost do kubka. To sprawdzony sposób na smaczną kawę, a także wykorzystanie kawy ziarnistej, gdy nie mamy ekspresu. Jeśli posiadasz młynek do kawy, możesz ziarna zmielić i z powodzeniem używać właśnie w kawiarce. To sposób na to jak przygotować pyszną domową kawę.
Teraz, gdy już wiesz jak zaparzyć kawę możesz spokojnie sięgać po ten prosty sposób na co dzień. Dzięki temu Twoja domowa kawa będzie niezwykle aromatyczna i naprawdę smaczna. Przygotowana w kawiarce kawa jest idealnym wyborem dla osób, które lubią naprawdę mocne kawy. W przypadku kawiarki nie musisz martwić się, że jakiś rodzaj kawy nie będzie pasował do posiadanego sprzętu, jak często ma miejsce na przykład w przypadku kapsułek. Możesz sięgnąć po dowolną, ulubioną, najlepiej mieloną kawę i cieszyć się jej wspaniałym smakiem.
Kawa ma naprawdę dobroczynny wpływ na cały organizm i jego prawidłowe funkcjonowanie. Działa pobudzająco na umysł, zwiększa pamięć krótkotrwałą i ułatwia koncentrację. Długofalowo kawa, a konkretnie kofeina, teofilina i teobromina, wpływa na zmniejszone ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera. Kawa może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Jednak taki wynik pojawił się u osób które piły naprawdę sporo kawy - około 6 do 7 filiżanek dziennie. Największe korzyści z picia kawy zaobserwowano w grupie osób, która piła kawę mieloną z kofeiną lub kawę bezkofeinową. Kofeina przyśpiesza przemiany metaboliczne w organizmie, a szczególnie spalanie tłuszczów. Dlatego często jest jednym ze składników preparatów ułatwiających zrzucenie nadwagi. Filiżanka kawy bez mleka i cukru to 0 kcal. A do tego kawa przyspiesza procesy trawienia. Nawyk picia 3-5 filiżanek dziennie kawy nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego. Ponieważ im częściej pijemy kawę, tym szybciej rozwija się tolerancja organizmu na kofeinę.