Jak zrobić kartacze?

Jak zrobić kartacze
Jak zrobić kartacze
ikona podziel się
Opublikowano: 06.04.2023 r., 23:29 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jak zrobić kartacze? Kartacze możesz faszerować dowolnym farszem, w większości sięga się jednak po ten na bazie gotowanego mięsa i cebuli. Dobrze najpierw przygotować farsz. Następnie należy zabrać się za ciasto:

  1. Ziemniaki obierz, połowę z nich pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka.
  2. Zalej je wodą i ugotuj do miękkości z odrobiną soli.
  3. Drugą połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  4. Następnie masę odciśnij z nadmiaru wody.
  5. Ugotowane ziemniaki ostudź i przeciśnij przez praskę.
  6. Połącz je z surowymi ziemniakami i mąką ziemniaczaną.
  7. Gotowe ciasto możesz faszerować ulubionym nadzieniem.
  8. Gotuj około 10-15 minut we wrzątku z odrobiną soli, gotowe zaczną się wynurzać.

Jak zrobić kartacze? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kartacze to jedna z nazw dla podłużnych ziemniaczanych klusek nadziewanych farszem. Popularne zwykle w północno-wschodniej Polsce. To danie wpisano nawet na listę produktów tradycyjnych sporządzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Bardzo popularne również na Litwie.

Jak zrobić kartacze? Kartacze możesz faszerować dowolnym farszem, w większości sięga się jednak po ten na bazie gotowanego mięsa i cebuli. Dobrze najpierw przygotować farsz. Następnie należy zabrać się za ciasto:

  1. Ziemniaki obierz, połowę z nich pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka.
  2. Zalej je wodą i ugotuj do miękkości z odrobiną soli.
  3. Drugą połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  4. Następnie masę odciśnij z nadmiaru wody.
  5. Ugotowane ziemniaki ostudź i przeciśnij przez praskę.
  6. Połącz je z surowymi ziemniakami i mąką ziemniaczaną.
  7. Gotowe ciasto możesz faszerować ulubionym nadzieniem.
  8. Gotuj około 10-15 minut we wrzątku z odrobiną soli, gotowe zaczną się wynurzać.

Całość robi się w kilkanaście minut, a jego przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy tylko połowę ziemniaków ugotować i rozdrobnić, a drugą porcję zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Najlepiej wykorzystać tę samą końcówkę, której używa się do ścierania owoców na mus, dzięki temu ziemniaki świetnie połączą się z tymi ugotowanymi. Zawsze trzeba dokładnie wycisnąć ziemniaki po starciu, gdyż niezwykle często są wodniste. Dodanie zbyt dużej ilości wody sprawi, że ciasto będzie zbyt rzadkie i nie będzie się trzymało. Podczas odciskania wody nie należy za to pozbywać się skrobi, która będzie się osadzać, ona zadba o jeszcze większą gęstość.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak przygotować najlepsze kartacze, a także jak się robi pyszny farsz do nich, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na kartacze domowe, które doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.

Tradycyjne kartacze zwykle przygotowuje się z mięsem mielonym. Te smaczne kluski można jednak stworzyć np. z serem. Kartacze ziemniaczane to danie popularne w całej Polsce, gdyż są pyszne, a przy tym dość proste w przygotowaniu. Choć ich stworzenie jest dość czasochłonne. Najbardziej pracochłonne jest ciasto na kartacze. Potrzeba do niego sporo ziemniaków. Warto wiedzieć, że dodatkowo część z nich pozostaje surowa, a druga część ugotowana.

W zasadzie kartacze to typowa potrawa dawnego pogranicza polsko-niemiecko-litewskiego. Inna jej nazwa, popularniejsza w kuchni litewskiej to cepeliny. Choć obecnie znawcy różnicują te dania jako dwie osobne potrawy. Kartacze można nadziewać wieloma różnymi składnikami:

  • mięsem,
  • grzybami,
  • kaszą,
  • serem.

Najpopularniejsze jednak są te z farszem mięsnym. Zwykle farsz przygotowuje się, łącząc mięso wołowe i wieprzowe. To właśnie ta wersja jest najpopularniejsza w większości restauracji. Danie podawane jest suto podlane smażoną cebulą i skwarkami z boczku. Niektórzy serwują je również z dodatkiem śmietany.

Jak można się spodziewać, kartacze to danie niezwykle smaczne, jednak daleko mu do bardzo zdrowego. Ze względu na dość dużą zawartość czerwonego mięsa, ale również wysokotłuszczowe dodatki, nie jest więc najlepszym wyborem na co dzień. Jeśli chcesz sprawić, by całość była nieco bardziej zdrowa, możesz wybrać cebulę, jako jedyny dodatek, a farsz mięsny zastąpić tym na bazie sera, czy grzybów. Warto też serwować je z dodatkiem świeżych warzyw.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto