Jak zrobić kartacze?

Jak zrobić kartacze? Kartacze możesz faszerować dowolnym farszem, w większości sięga się jednak po ten na bazie gotowanego mięsa i cebuli. Dobrze najpierw przygotować farsz. Następnie należy zabrać się za ciasto:
- Ziemniaki obierz, połowę z nich pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka.
- Zalej je wodą i ugotuj do miękkości z odrobiną soli.
- Drugą połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
- Następnie masę odciśnij z nadmiaru wody.
- Ugotowane ziemniaki ostudź i przeciśnij przez praskę.
- Połącz je z surowymi ziemniakami i mąką ziemniaczaną.
- Gotowe ciasto możesz faszerować ulubionym nadzieniem.
- Gotuj około 10-15 minut we wrzątku z odrobiną soli, gotowe zaczną się wynurzać.