Jak zrobić karmelki z cukru? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cukierki karmelki to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa. Smaczne, słodkie i niezwykle aromatyczne. To cukierki, obok których ciężko przejść obojętnie. Na pewno miłośników ich smaku ucieszy fakt, że można je zrobić w domu. I choć dostępne są w wielu sklepach, to jednak te, przygotowane samodzielnie są najlepsze. A więc jak zrobić karmelki z cukru? Oto przepis na karmelki
- Przygotuj potrzebne składniki:
- cukier 250 g,
- masło 110 g,
- śmietanę 100 g.
- Na patelni skarmelizuj cukier z 2 łyżkami wody. Powinien on stać się płynny i zmienić barwę na złotą.
- Gdy cukier będzie skarmelizowany, patelnię zdejmij z palnika i dodaj masło. Całość dokładnie wymieszaj, masło powinno dobrze połączyć się z karmelem.
- Dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Całość podgrzej ponownie, aż do zagotowania.
- Masę karmelową przełóż do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż na godzinę do zamrażarki.
Teraz gdy już wiesz, jak robi się karmelki, możesz wykorzystać je do tworzenia wspaniałych deserów. Karmelki z patelni są szybkie, a przy tym naprawdę dobre.
Karmel to jeden z najczęściej używanych składników deserów, zaraz po czekoladzie. Nic dziwnego, jest smaczny, bardzo słodki i wspaniale łączy się z wieloma składnikami. Choć zwykle kojarzy się go tylko z polewami, to ze względu na swój piękny kolor bardzo często używa się go również jako barwnika. Można go spotkać nie tylko w popularnym napoju gazowanym, ale bardzo często także w chlebie. Karmel, który widzimy w sklepie i cukierni, powstaje przez gotowanie cukru w temperaturze przynajmniej 115 st. C. Po ostudzeniu twardnieje i nabiera błyszczącej szklanej postaci. Ten karmel zwykle jest dobrze znany i kojarzony przez wszystkich. Oczywiście ten przygotowany w domu nieco się różni, jednak jest tak samo pyszny i niezwykle użyteczny.
Niektórzy twierdzą, że przygotowanie domowego karmelu jest niezwykle trudne, jednak nie jest to prawda. Wystarczy tylko odrobina wprawy, by przygotować ten prosty, ale smaczny słodycz. Dobrze wiedzieć, jak się do niego zabrać jeszcze przed stworzeniem karmelków. To właśnie karmel jest ich podstawą. Karmel można przygotować na dwa sposoby. Jeden - suchy, bez użycia wody, drugi z jej dodatkiem. Dodatek wody sprawia, że ciężej go przypalić, dlatego będzie znacznie lepszym wyborem dla początkujących. Choć jego przygotowanie zabiera nieco dłużej, to jednak naprawdę warto postawić właśnie na ten sposób. Kolejną niezwykle ważną rzeczą jest odpowiednia temperatura. Nie może być ani za niska - wtedy karmel się nie uda, ani za wysoka - łatwiej się przypali. Warto też pamiętać o tym, by na początku nie mieszać karmelu przy pomocy żadnej łyżki, czy szpatułki, to może sprawić, że ulegnie karmelizacji. Niezwykle ważne jest samo dodawanie kolejnych składników. Dobrze robić to powoli, tak by cukier mógł się z nimi dobrze zmieszać. Nie używaj też produktów prosto z lodówki. Cukier po zmieszaniu się z nimi może wtedy skrystalizować się, przez co nie stworzy jednolitej masy.