Jak zrobić kakao? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kakao to napój, który przygotowuje się z proszku przeznaczonego do rozpuszczenia w zimnym lub ciepłym mleku, lub wodzie. W dalszej części dowiesz się jak przygotować pyszne, domowe kakao na mleku z wykorzystaniem kakao w proszku. Smaczne kakao stanowi doskonały dodatek do śniadania dla dzieci i dorosłych. Można je również zaserwować jako słodki napój do podwieczorku. Przepis na kakao jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A więc jak zrobić kakao? Kakao można przygotować z gotowych proszków, które wystarczy zrobić według instrukcji na opakowaniu. Kakao można przygotować na wodzie lub na mleku. Aby przygotować domowe kakao przygotuj 2 szklanki mleka, 4 płaskie łyżki stołowe kakao w proszku oraz 1 płaską łyżkę stołową cukru. Do garnka wlej mleko i podgrzej, następnie dodaj cukier i całość wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Część mleka odlej do szklanki, wsyp do niego kakao i dokładnie wymieszaj. Zawartość szklanki przelej do pozostałego w garnku mleka i całość podgrzej. Kakao mieszaj, aby nie przypaliło się. Gorące kakao przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Kakao w kuchni polskiej chętnie wykorzystywane jest jako składnik wypieków, dodatek do owsianek, koktajli, omletów czy naleśników.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować kakao. Najlepsze kakao to doskonała propozycja na smaczny dodatek do śniadania lub podwieczorku dla dzieci i dorosłych. Kakao można przygotować z dodatkiem cynamonu lub goździków, dodatek przypraw poprawi jego walory smakowe. Kakao jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Na przestudzonym kakao robi się specyficzny kożuch - czyli tłuszczu mlecznego, które unosi się na wierzchu napoju. Aby ograniczyć możliwość powstawania kożuchów warto gotować mleko na średnim ogniu oraz często je mieszać. Do gotującego się mleka można również dodać kostkę lodu - ten zabieg również ma na celu zmniejszenie ryzyka pojawienia się kożucha. Kostkę lodu wrzuć do mleka, gdy tylko zacznie się gotować. Mleko wykorzystane do przygotowania kakao stanowi dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Do przygotowania napoju warto wykorzystać mleko o niższej zawartości tłuszczów (np. mleko 2%). Dodatkowo kakao możesz przygotować na bazie napojów roślinnych.