Jak zrobić jogurt? Co jeszcze warto wiedzieć?
Domowy jogurt naturalny to coś, bez czego wiele osób nie wyobraża sobie gotowania. Nadaje się jako baza sosów, dodatek do deserów, czy wytrawnych dań. Jogurt ma neutralny smak, więc można używać go na wiele sposobów. Jest oczywiście lepszy niż ten ze sklepowej półki. Domowy jogurt naturalny nie zawiera mleka w proszku ani innych zbędnych dodatków i konserwantów, dlatego jest znacznie bardziej polecany na co dzień.
Zastanawiasz się jak zrobić jogurt samodzielnie w domu? Otóż nic prostszego! Będziesz potrzebować do tego mleka pasteryzowanego, a także bakterii starterowych. Jako startera możesz użyć jogurtu naturalnego, który zawiera żywe kultury bakterii.
- Przygotuj mleko. Wlej je do garnka i podgrzej do temperatury 45 stopni. Najlepiej sprawdzić to za pomocą termometru kuchennego.
- Mleko ściągnij z palnika, dodaj jogurt lub startery. (Jogurt w proporcji 1/4 szklanki jogurtu na 1 l mleka.
- Mleko dokładnie wymieszaj.
- Mleko z jogurtem przełóż do słoików i zamknij. Trzymać w ciepłej temperaturze.
- Jogurt będzie gotowy po około 7 godzinach.
- Tak przygotowany jogurt przechowuj w lodówce, maksymalnie 7 dni.
Przepis na jogurt to doskonały pomysł na pożywny dodatek do wielu dań. Oprócz tego, że jest smaczny, to jeszcze dobry dla zdrowia. Oczywiście najlepszy jest ten domowy. Oprócz tego, że jest smaczny, to wolny od konserwantów. Wszystkie składniki masz już na pewno w domu.
Podczas przechowywania od jogurtu może oddzielić się serwatka, czyli przezroczysty płyn, wymieszaj ją z pozostałym jogurtem lub odlej – jest to naturalne zjawisko, które nie wpływa na smak. Jeśli obawiasz się, jak długo możesz przechowywać taki jogurt w lodówce, to zwykle jest to 7 dni. Warto jednak kontrolować jego smak, zapach i kolor, jeśli gwałtownie się zmienią, należy jogurt wyrzucić. Podobnie w przypadku, gdy zauważysz na jego powierzchni pleśń.
Teraz gdy już wiesz, jak się rob jogurt naturalny z mleka, możesz sięgać po niego dużo częściej. Robienie jogurtu, to wspaniała frajda, która spodoba się również najmłodszym domownikom. Wystarczy tylko odrobina czasu i cierpliwości, a także spora ilość mleka i odrobina jogurtu. To najprostszy sposób na domowy jogurt.
Warto zadbać, by jogurt naturalny gościł w menu dość często. To niezwykle zdrowy dodatek. Przede wszystkim zawiera on łatwo przyswajalne białko, wapń, a także witaminy z grupy B, oraz te rozpuszczalne w tłuszczach, i bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelit. Jogurt naturalny przewyższa mleko także pod względem zawartości aminokwasów. Dietetycy zachęcają, by codziennie zjadać kubek jogurtu, bo jest bardzo zdrowy. Zwiększa odporność, chroni przed infekcjami i pomaga je wyleczyć. Jedna szklanka naturalnego jogurtu każdego dnia to świetne uzupełnienie pełnowartościowego białka, którego najbardziej potrzebują twoje mięśnie po treningu. Warto jednak wiedzieć, że takie korzyści mają tylko jogurty naturalne. W ich składzie nie powinno być nic innego oprócz składników pochodzenia mlecznego i żywych kultur bakterii jogurtowych. Bez jakichkolwiek aromatów, barwników, substancji zagęszczających, cukru, substancji słodzących. Nie musimy wybierać jogurtów odtłuszczonych 0 proc. Te domowe takie właśnie są.