Jak zrobić jajko sadzone?

Jak zrobić jajko sadzone
Jak zrobić jajko sadzone
ikona podziel się
Opublikowano: 15.11.2022 r., 23:57 | Autor: Oliwia Gawron
  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła.
  2. Wbij jajka i zmniejsz ogień.
  3. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  4. Smaż 4-5 minut, gdy białko zetnie się, jajka będą dobre do spożycia.

Jak zrobić jajko sadzone? Co jeszcze warto wiedzieć?

Śniadanie w postaci jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.

W takiej sytuacji przekonaj się jak zrobić jajko sadzone.

Jak się robi idealne jajka?

Wystarczy, że zaopatrzysz się w masło, jajka, sól i pieprz. Dodatkowo możesz postawić na dodatek boczku, wtedy nie ma potrzeby używania masła.

Boczek wytopi się i będziesz mógł na nim usmażyć jajka.

Obojętnie na którą wersję się zdecydujesz, gdy boczek się zarumieni i zrobi się chrupiący, wbij jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż do momentu ścięcia się białek.

Przełóż jajka na talerz i podawaj z pieczywem, chyba że decydujesz się na wersję keto bez węglowodanów.

Skoro już wiesz, jak usmażyć jajko sadzone postaw na mój prosty przepis i przygotuj je w swoim domu, przekonaj się, jaka to pyszna propozycja. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego! Dieta ketogeniczna, czyli takiej, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie, w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.

Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów. Natomiast dieta ketogeniczna oprócz znalezienia się w ostatnich trendach żywieniowych ma swoje zastosowanie w niektórych chorobach.

Jajka z płynnym żółtkiem przygotujesz w krótkim czasie na patelni.

Będą pyszne nie tylko na śniadanie, ale też na obiad. Ich środek zależy od tego, ile czasu jajka będą smażone. Jeśli zależy Ci na bardzo płynnym żółtku, smaż 3-4 minuty, jeśli wolisz bardziej ścięte jajko, zostaw je około 6-7 minut na patelni. Mój sprawdzony przepis na jajka sadzone sprawdzi się też na wieczorny posiłek, czyli kolację. Warto przygotować kanapki z ich dodatkiem w tej porze dnia, ponieważ są bogate w tryptofan aminokwas, który jest ściśle związany z metabolizmem metioniny, czyli głównego hormonu odpowiedzialnego na nasz sen.

Jeśli zmagasz się z bezsennością, koniecznie włącz jajka w godzinach wieczornych.

Produkty bogate w tryptofan to także, pestki dyni, mleko, orzechy i banany. Warto posypać kanapki z jajkiem pestkami dyni. Kanapki to również dobry pomysł na szybki posiłek w ciągu dnia poza domem. Skoro już wiesz ile czasu smażyć najlepsze jajko sadzone, wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są dobre.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić jajko sadzone?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto