Jak zrobić jajka w koszulkach? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jaja kurze to produkty spożywcze, które stanowią podstawę do przygotowania wielu potraw. Jaja bogate są w wiele składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jaja chętnie wykorzystywane są w kuchni do przygotowania samodzielnych potraw, np. w postaci jajka sadzonego, jajecznicy, omletu, jajek gotowanych na miękko lub na twardo. Jajka gotowane na twardo można faszerować, wykonać z nich pastę jajeczną lub kotlety jajeczne. Jaja kurze stanowią również jeden z głównych składników do wykonania ciast oraz budyniów. Wykorzystuje się je także do przygotowania kremów, lodów, sufletów, panierek do kotletów. Na bazie jajek przygotowuje się również likier jajeczny. W dalszej części dowiesz się jak przygotować jajko poszetowe, czyli jajko w koszulce. Przepis na jajka w koszulkach jest dość prosty, jednak wymaga pewnego doświadczenia kulinarnego. Pyszne jajka w koszulkach stanowią doskonały pomysł na dobre śniadanie na ciepło dla całej rodziny.
A więc jak zrobić jajka w koszulkach? Na początek przygotuj jaja kurze, 2 łyżki octu lub soku z cytryny oraz litr wody. Jajka wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Świeże jajko wybij do miseczki. W małym rondelku zagotuj wodę i dodaj do niej ocet lub sok z cytryny. Zmniejsz moc palnika na minimalną. Przy pomocy łyżki mieszaj wrzątek tak, aby powstał wir. Wodę przestań mieszać i w środek wiru wlej jajko z miseczki. Jajko gotuj przez około 3 minuty (nie mieszaj już wody w garnku). Jajko wyciągnij z garnka przy pomocy metalowego sitka (tak, aby nie pękło). Dobrze ugotowane jajko w koszulce powinno mieć cięte białko i płynne żółtko. Gotowe jajko w koszulce podaj z dodatkiem tostów z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw.
Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA oraz UVB, a także składniki te zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, oraz poprawiają widzenie.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować jajka w koszulce. Stanowią one doskonałą propozycję na najlepsze śniadanie na ciepło dla całej rodziny. Do jajek warto podać grzanki lub pieczywo pełnoziarniste oraz świeże warzywa. Jajka poszetowe doskonale smakują również z dodatkiem sosów. Jajka stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety.