Jak zrobić gulasz wołowy?

1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.

2. Mięso obtocz w mące.

3. Na dość dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zacznij smażyć porcję mięsa (nie smaż od razu całości) - mięso smaż do zarumienienia.

4. Usmażone mięso przełóż do garnka i zacznij smażyć kolejną porcję mięsa.

5. Usmażone mięso również przełóż do garnka.

6. Następnie do garnka wlej wodę i dodaj wszystkie przyprawy.

7. Całość dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem.

8. Cebulę i marchew obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

9. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

10. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokój w kostkę.

11. Posiekaną cebulę podsmaż na patelni, na której smażone było mięso.

12. Gdy cebula zarumieni się, dodaj do niej czosnek.

13. Zawartość patelni przełóż do garnka i dodaj do niego marchewkę.

14. Gulasz duś pod przykryciem przez około godzinę.

15. Po tym czasie do gulaszy dodaj paprykę i duś go kolejną godzinę.

16. Do miseczki wlej 50 ml wody i wymieszaj w niej łyżkę mąki pszennej.

17. Mąkę z wodą przelej do garnka i dokładnie wymieszaj składniki.

18. Gulasz ponownie zagotuj, gdy zgęstnieje, wyłącz palnik pod garnkiem.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić gulasz wołowy?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić gulasz wołowy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Gulasz to danie wywodzące się z kuchni węgierskiej. Najczęściej składa się z mięsa, cebuli oraz papryki. Jednak do jego wykonania dodaje się również marchew, smalec lub oliwę, paprykę ostrą, czosnek, bulion, koncentrat pomidorowy, a także pieczarki. Najbardziej znany jest gulasz wołowy, jednak można go również przygotować z cielęciny, baraniny, mięsa drobiowego lub dziczyzny. Dalszej części dowiesz się jak zrobić gulasz z mięsa wołowego. Gulasz stanowi doskonały pomysł na szybki i smaczny w przygotowaniu obiad dla całej rodziny - warto podać go z dodatkiem ugotowanej kaszy lub pieczywa oraz z ogórkami kiszonymi. Sprawdzony przepis na gulasz wołowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

A więc jak zrobić gulasz wołowy? Na początek przygotuj 1 kg łopatki wołowej, 1 dużą paprykę czerwoną, 1 dużą cebulę, 1 małą marchew, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki mąki pszennej, 2 szklanki wody oraz przyprawy (1 łyżeczkę soli oraz papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej oraz pieprzu, a także 2 liście laurowe oraz 3 ziela angielskie). Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Mięso obtocz w mące. Na dość dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zacznij smażyć porcję mięsa (nie smaż od razu całości) - mięso smaż do zarumienienia. Usmażone mięso przełóż do garnka i zacznij smażyć kolejną porcję mięsa (w razie potrzeby dolej więcej oleju). Usmażone mięso również przełóż do garnka. Następnie do garnka wlej wodę i dodaj wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem. Cebulę i marchew obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokój w kostkę. Posiekaną cebulę podsmaż na patelni, na której smażone było mięso. Gdy cebula zarumieni się, dodaj do niej czosnek. Zawartość patelni przełóż do garnka i dodaj do niego marchewkę. Gulasz duś pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie do gulaszy dodaj paprykę i duś go kolejną godzinę. Do miseczki wlej 50 ml wody i wymieszaj w niej łyżkę mąki pszennej. Mąkę z wodą przelej do garnka i dokładnie wymieszaj składniki. Gulasz ponownie zagotuj, gdy zgęstnieje, wyłącz palnik pod garnkiem. Gotowy gulasz podawaj z ulubionymi dodatkami.

Domowy gulasz z wołowiny możesz wzbogacić również w inne produkty. Świetnie sprawdzą się pieczarki - pokrój je w mniejsze kawałki i podsmaż razem z cebulą. Zamiast soli możesz wykorzystać sos sojowy - dodaj go pod koniec gotowania gulaszu. Dodatkowo możesz wykorzystać koncentrat lub przecier pomidorowy (dodaj go do gulaszu pod koniec gotowania).

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny gulasz wołowy. Najlepszy gulasz jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Jako dodatki do gulaszu warto wykorzystać ugotowaną kaszę jęczmienną drobną lub pęczak, a także ogórki kiszone lub konserwowe. Gulasz wołowy stanowi doskonałą propozycję na smaczny obiad dla całej rodziny.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto