Jak zrobić gulasz wołowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Gulasz to danie wywodzące się z kuchni węgierskiej. Najczęściej składa się z mięsa, cebuli oraz papryki. Jednak do jego wykonania dodaje się również marchew, smalec lub oliwę, paprykę ostrą, czosnek, bulion, koncentrat pomidorowy, a także pieczarki. Najbardziej znany jest gulasz wołowy, jednak można go również przygotować z cielęciny, baraniny, mięsa drobiowego lub dziczyzny. Dalszej części dowiesz się jak zrobić gulasz z mięsa wołowego. Gulasz stanowi doskonały pomysł na szybki i smaczny w przygotowaniu obiad dla całej rodziny - warto podać go z dodatkiem ugotowanej kaszy lub pieczywa oraz z ogórkami kiszonymi. Sprawdzony przepis na gulasz wołowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc jak zrobić gulasz wołowy? Na początek przygotuj 1 kg łopatki wołowej, 1 dużą paprykę czerwoną, 1 dużą cebulę, 1 małą marchew, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki mąki pszennej, 2 szklanki wody oraz przyprawy (1 łyżeczkę soli oraz papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej oraz pieprzu, a także 2 liście laurowe oraz 3 ziela angielskie). Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Mięso obtocz w mące. Na dość dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zacznij smażyć porcję mięsa (nie smaż od razu całości) - mięso smaż do zarumienienia. Usmażone mięso przełóż do garnka i zacznij smażyć kolejną porcję mięsa (w razie potrzeby dolej więcej oleju). Usmażone mięso również przełóż do garnka. Następnie do garnka wlej wodę i dodaj wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem. Cebulę i marchew obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokój w kostkę. Posiekaną cebulę podsmaż na patelni, na której smażone było mięso. Gdy cebula zarumieni się, dodaj do niej czosnek. Zawartość patelni przełóż do garnka i dodaj do niego marchewkę. Gulasz duś pod przykryciem przez około godzinę. Po tym czasie do gulaszy dodaj paprykę i duś go kolejną godzinę. Do miseczki wlej 50 ml wody i wymieszaj w niej łyżkę mąki pszennej. Mąkę z wodą przelej do garnka i dokładnie wymieszaj składniki. Gulasz ponownie zagotuj, gdy zgęstnieje, wyłącz palnik pod garnkiem. Gotowy gulasz podawaj z ulubionymi dodatkami.
Domowy gulasz z wołowiny możesz wzbogacić również w inne produkty. Świetnie sprawdzą się pieczarki - pokrój je w mniejsze kawałki i podsmaż razem z cebulą. Zamiast soli możesz wykorzystać sos sojowy - dodaj go pod koniec gotowania gulaszu. Dodatkowo możesz wykorzystać koncentrat lub przecier pomidorowy (dodaj go do gulaszu pod koniec gotowania).
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny gulasz wołowy. Najlepszy gulasz jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Jako dodatki do gulaszu warto wykorzystać ugotowaną kaszę jęczmienną drobną lub pęczak, a także ogórki kiszone lub konserwowe. Gulasz wołowy stanowi doskonałą propozycję na smaczny obiad dla całej rodziny.