Jak zrobić grzyby w occie?

- Na początek przygotuj:
- kg dowolnych grzybów leśnych,
- średnią cebulę,
- szklanki wody,
- szklankę octu 10%,
- łyżki cukru,
- łyżeczki soli,
- ziaren ziela angielskiego,
- liście laurowe,
- łyżkę gorczycy,
- łyżkę ziaren pieprzu.
- Grzyby dokładnie oczyść i opłucz.
- Następnie podziel je na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój na półplasterki.
- W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, zielem angielskim, liściani laurowymi, gorczycą oraz pieprzem.
- W drugim większym garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej grzyby oraz cebulę i gotuj przez około 5 minut.
- Po tym czasie grzyby z cebulą przecedź i ułóż je do suchych i wyparzonych słoiczków.
- Słoiczki napełnij do około ¾ wysokości.
- Grzyby zalej wrzącą zalewą z przyprawami (przyprawy staraj się rozłożyć po równo do każdego słoiczka).
- Słoiczki zakręć i odstaw dnem do góry.
- Słoiczki z grzybami w zalewie octowej pozostaw do ostudzenia.
- Gotowe grzyby marynowane odwróć przykrywką ku górze, przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.